Foto portada: els nous llits al Frontal Gran Via del Taulí. Autor: cedida.

Ajustos al Taulí davant la segona onada

L’hospital Parc Taulí habilita de nou durant aquesta segona onada de la pandèmia l’anomenat Frontal Gran Via, l’edifici que s’ha alçat sobre les urgències i que encara no està del tot acabat però que permet estades hospitalàries en cas d’emergència. 

Durant la primera onada, i a tota pressa, es va habilitar aquest espai com una unitat de cures intensives provisional, donada la gran quantitat de malalts crítics, 70 màxim a l’abril, i de pacients Covid en general, superior a 600. Segons la seva darrera memòria, del 2019, el Taulí té prop de 540 llits a l’hospital i 210 sociosanitaris. És a dir, la primera onada va comportar un repte majúscul que es va salvar amb derivacions, altes domiciliàries, l’hotel Verdi, l’ocupació de l’Albada i el Centenari amb pacients Covid i aturant pràcticament tot el que es podia aturar.

Foto portada: Vergés, al Taulí. Font: @AlbaVerges via Twitter.
La consellera Vergés, al Taulí, a finals de març, quan es va habilitar el Frontal Gran Via. Font: @AlbaVerges via Twitter.

En aquesta segona onada el repte, fins el moment, és diferent perquè no s’ha passat dels 120 pacients malgrat que la xifra va en augment. Es té major coneixement de la malaltia, i dels tractaments, els pacients hospitalitzats no estan tan greus i les estades són lleugerament més curtes.

I l’enfocament també és diferent: el Taulí s’ha marcat com a objectiu mantenir l’activitat a la resta de malalties de forma compatible amb l’atenció al Covid. Fins ara s’han mantingut totes les operacions, asseguren des de l’hospital, tot i que obren la porta en els propers dies a “ajustaments” en la programació de les operacions “no urgents” que comportin una estada hospitalària.

Les estades curtes després de les operacions, sobre Urgències

Ara s’ha habilitat la segona planta del Frontal Gran Via, la que abans va ser una UCI provisional per a malalts Covid, en dues línies: en primer lloc s’ha ubicat la Unitat de Curta Estada d’Urgències perquè s’està remodelant el seu espai habitual. Però a continuació s’han habilitat de forma provisional 20 llits dedicats a pacients de curta estada quirúrgica. És a dir, malalts que han d’estar alguns dies a l’hospital, pocs, després d’una operació. L’espai no té totes les comoditats: és un espai obert on la privacitat s’aconsegueix amb cortines i per exemple els lavabos són compartits i els terres o el sostre no estan del tot acabats. Però sí tenen tot el material sanitari i tecnològic necessari per atendre el pacient. D’aquesta forma, com no és l’espai més còmode de l’hospital, s’aposta perquè els hospitalitzats no hi estiguin gaires dies.

De moment, i a diferència de la primera onada quan es va disseminar per tots els edificis, l’atenció Covid està centralitzada a l’edifici de l’hospital, amb uns 120 pacients hospitalitzats aquest dimecres.

Canvis per entrar a les urgències infantils

D’altra banda, des d’aquest dimecres l’entrada de les urgències pediàtriques no es fa des de l’edifici d’urgències sinó des de l’edifici de l’hospital.

Sense visites

Ja fa dies que el centre no permet l’entrada als acompanyants en la gran majoria de casos. Ni a l’hospital ni a urgències ni a l’UCI ni a l’Albada ni al Centenari. Hi ha poques excepcions més enllà de l’àrea d’obstetrícia, on pot entrar un acompanyant al part i durant l’estada a l’hospital, en el cas d’un ingrès pediàtric, un acompanyant.

Foto portada: els nous llits al Frontal Gran Via del Taulí. Autor: cedida.