Imatge d'un viatger amb mascareta passant per davant d'una de les pantalles d'informació del Prat el 13 de març de 2020. (Horitzontal)

Cada català podrà accedir a una mascareta gratuïta

El Govern català ha comprat 14 milions de mascaretes que els ciutadans podran anar a recollir a les farmàcies a partir de dimarts, quan arribaran les 100.000 primeres. Així ho va explicar la consellera de la presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha lamentat la decisió de l’executiu espanyol d’aixecar el confinament total, ja que això provocarà que prop d’un milió de treballadors catalans dimarts hagin de desplaçar-se per anar a la feina. Aquest dissabte, peró, Budó ha assegurat que no arribaran fins el 20 d’abril per un problema logístic. 

Cada ciutadà té dret a una mascareta de forma gratuïta, presentant el seu carnet de salut. Les mascaretes i els guants, segons l’executiu, haurien de ser “obligatoris” quan se surti al carrer, diu Budó, tot recordant però que fer la mesura obligatòria o recomanable depèn del govern central. La setmana vinent, de moment, n’hi haurà 100.000 de disponibles. La resta arribaran fins a finals del mes de maig. Budó no ha detallat el cost de la mesura. “Cal que la gent faci un exercici d’autoprotecció”, ha ressaltat la dirigent governamental.

“El virus té dos aliats, les presses i la imprudència”, ha afirmat. En aquest sentit, Budó ha demanat que dimarts prioritzin la recollida de les mascaretes les persones que hagin de tornar a la feina i que no en tinguin.

“Demanaríem que tots els que encara puguin quedar-se a casa a teletreball o confinats, s’esperin a les properes setmanes per prioritzar que les primeres 100.000 mascaretes siguin pels que sí o sí han d’anar a partir de dimarts a treballar”, ha afirmat Budó.

En la roda de premsa diària del Govern, la consellera de la Presidència, Budó ha dit que un desconfinament mal planificat “pot portar un rebrot de contagis” i un segons confinament “molt més llarg i greu”. En aquest sentit, Budó ha dit que els epidemiòlegs demanen mantenir el confinament total i ha recordat que l’OMS també ha exigit no “relaxar-se”.

Foto portada: imatge d’un viatger amb mascareta passant per davant d’una de les pantalles d’informació del Prat el 13 de març de 2020. (Horitzontal)