Foto portada: proves PCR al CAP Ca n'Oriac, el 19 d'agost de 2020. Autor: ICS / cedida.

Canvis en els cribatges massius de Covid: més dies i més llocs

  • Salut anuncia una inversió de 2,6 milions per millorar l’atenció primària a la ciutat. 
  • Els cribatges s’allarguen un dia a Torre-romeu i Can Puiggener i arribaran al Poblenou de la Salut. 

El departament de Salut destinarà 2,6 milions d’euros a l’atenció primària de Sabadell de forma addicional des d’ara fins l’any 2022 per afrontar la crisi del coronavirus. Segons informa el departament, es destinen 22,6 milions d’euros per gestionar la pandèmia i fer accions estructurals a tot l’Àmbit Metropolità Nord, que inclou el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme Central i el Barcelonès Nord. 

Municipi a municipi, el més reforçat serà Badalona, amb 2,7 milions d’euros, i després ja Sabadell, amb 2,6 milions. Terrassa rebrà 2,4 milions i Mataró 1,6 milions. Segons Salut els diners serviran per enfortir i transformar l’atenció primària, dic de contenció de la pandèmia un cop superat el moment crític de la primera onada, molt centrada en els hospitals. A partir de l’estiu bona part de la detecció i el seguiment dels casos es fa des dels ambultoris.

De què serviran aquests diners?

Segons Salut, aquests fons serviran per incorporar gestors COVID i referents COVID Salut i Escola. Es calcula que es podran contractar al voltant d’una trentena de professionals. Així mateix, els fons serviran per dur a terme programes per millorar el suport sanitari a les residència, reforçar l’atenció al malalt crònic, incorporar treballadors socials i increment el suport tecnològic i administratiu.

Es desplegament dels recursos serà imminent, diu Salut. La dotació s’ha presentat aquesta setmana a través dels Consells d’Alcaldes i bàsicament a través del delegat del govern de la Generalitat a Barcelona, el sabadellenc Juli Fernàndez, qui assegura que ara s’han reobert activitats per buscar “l’equilibri entre protegir la vida i guanyar-nos la vida”, però ha insistit que “cal ser molt curosos, perquè estem molt lluny de la situació que teníem durant la desescalada del mes de juny”. Per la seva part, la gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, que inclou l’àmbit de Sabadell (Metropolità Nord), Anna Aran, ha qualificat aquest Pla com “la gran palanca assistencial que ha de tenir l’atenció primària”.

Més dies i més llocs de cribatges massius

D’altra banda, Salut ha allargat alguns dels cribatges que s’han iniciat darrerament a Sabadell.

  • El de Torre-romeu s’allarga fins aquest dilluns, un dia més del previst, i es farà com fins ara al nou centre cívic.
  • Dimarts s’arribarà directament fins el Poblenou de la Salut, cosa que no estava prevista inicialment, al centre cívic, entre les 12 i les 20 hores.
  • Com estava previst, dilluns es farà el cribatge massiu al barri de Can Puiggener, a la plaça Primer de maig. Però a diferència del que es va anunciar s’allargarà un segon dia i també es pot anar dimarts 1 de desembre. Els horaris són de 9 del matí a 2 de la tarda i de 3 de la tarda a 7 del vespre.

En tots els casos, es recomana anar-hi a tots els ciutadans majors de 16 anys sense símptomes de Covid per tallar les cadenes de transmissió. Els resultats s’enviaran per SMS.

Foto portada: proves PCR al CAP Ca n’Oriac, el 19 d’agost de 2020. Autor: ICS / cedida.