Foto portada: Vicenta Vega, segona persona en vacunar-se contra el coronavirus a Sabadell. Autor: David B.

Com funciona la vacuna?

La vacunació contra la Covid-19 ja ha començat, també a Sabadell. Ho ha fet aquest diumenge 27 de desembre amb un doble objectiu: a curt termini protegir els més fràgils contra el nou coronavirus i a mig termini assolir la immunitat de grup. En qualsevol cas, un pas gegantí contra la infecció i una cursa a tota velocitat de la ciència i els laboratoris. Com funciona aquesta vacuna? Qui se l’ha de posar inicialment? 

La cursa per fabricar una vacuna contra la Covid-19 ha estat intensa i contrarellotge. La que primer es posa a la Unió Europea és la fabricada per Pfizer i BioNTech.

1. Com protegeix aquesta vacuna?

La vacuna de Pfizer protegeix a través de l’ARN missatger. La vacuna té un nom estrany: Comirnaty, i incorpora l’acrònim de ARNm, en relació a la molècula ARN missatgera a partir de la qual treballa. Quan una persona rebi la vacuna, algunes de les seves cèl·lules llegiran les instruccions de l’ARNm i produiran la proteïna del virus SARS-CoV-2 (el coronavirus). D’aquesta forma el sistema immunitari reconeixerà la proteïna i es defensarà produint anticossos. Quan una persona entri en contacte amb el coronavirus, estarà més preparada per defensar-se. És a dir, en principi la vacuna no evita la infecció sinó que dona al cos més eines per lluitar contra el virus i així tenir símptomes molt lleus, o fins i tot no tenir-ne.

2. Com es presenta i quantes dosis calen de la vacuna?

La vacuna es distribueix en vials. Cada vial té cinc dosis de la vacuna, s’ha de conservar congelat a -70 graus i s’ha de dissoldre amb sèrum abans d’usar-se. La conservació és el gran repte de la vacuna de Pfizer. Cada persona que es vacuni rebrà una primera injecció al braç, i al cap de 21 dies una segona dosi. Per estar protegits cal posar-se les dues dosis. Els efectes secundaris de la vacuna poden ser els habituals durant un parell de dies després de rebre-la: mal al lloc de la punxada, una mica de febre o cansament.

3. Quantes vacunes hi haurà?

La Unió Europea espera tenir 2.000 milions de dosis a través de sis proveïdors. No totes protegeixen de la mateixa manera. Les primeres són les de Pfizer i BioNtech. La vacuna de Pfizer va obtenir l’autorització de l’Agència Europea del Medicament fa pocs dies. En els propers dies es preveu que autoritzi la vacuna de Moderna, que també treballa a través de l’ARN missatger (de fet el nom del laboratori Moderna, com el nom comercial de la vacuna de Pfizer, Comirnaty, inclou l’acrònim RNA: ModeRNA)

A Catalunya aquest diumenge han arribat unes 1.500 dosis de vacunes i dilluns 28 de desembre 60.000 dosis més (finalment han arribat aquest dimarts). Cada dilluns han d’arribar 60.000 dosis. Les dosis aniran arribant cada dilluns, a un ritme de 60.000 a la setmana. En tres mesos, fins a finals de març, se’n disposaran de 700.000, per protegir unes 350.000 persones.

4. A qui es començarà vacunant?

La vacuna és voluntària i gratuïta. S’anirà vacunant la població per grups de risc. Primer es vacunaran els residents a geriàtrics i el personal sanitari i sociosanitari que treballi en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents. En aquesta línia la primera vacuna a Sabadell s’ha posat al complex Sabadell Gent Gran, la residència gestionada per la Corporació Sanitària Parc Taulí a Ca n’Oriac, a les antigues instal·lacions del Nen Jesús. Els esforços fins el març es concentren aquí: residències, tant per als residents com per al personal.

Després es vacunarà el personal sanitari i sociosanitari. Més endavant a la resta del personal sanitari i sociosanitari. Abans de passar a la població general, es permetrà vacunar-se també a les persones que tinguin grau 3 de dependència que visquin als seus domicilis.

Si tot va bé, a més de facilitar la immunitat de grup a mig i llarg termini, a més curt termini es reduirà la pressió sobre les hospitals i les UCI, ja que es protegirà primer qui més risc té de patir danys greus si contrau la Covid.

5. Qui no s’hauria de vacunar?

Les persones que tenen antecedents de reaccions al·lèrgiques greus tenen contraindicada la vacuna. En el cas de persones amb malalties agudes greus, es recomana posposar-la. Tampoc es recomana la vacuna a embarassades, ni quedar-se embarassada en els tres mesos posteriors a rebre la vacuna ja que no hi ha estudis sobre els efectes de la vacuna en l’embaràs. Finalment les persones amb Covid-19 en aquests moments, o que fan quarantena, no s’haurien de vacunar fins passar la malaltia o acabar l’aïllament.

Foto portada: Vicenta Vega, segona persona en vacunar-se contra el coronavirus a Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.