Coronavirus: la millor setmana des de juliol

  • Hi ha menys contagis nous a Sabadell que a Girona, Reus o Salt.
  • Menys ingressats i menys crítics al Parc Taulí des de fa un parell de setmanes. 

Si vostè consumeix els mitjans de comunicació de masses, i potser per influència del que passa a Madrid, pot tenir la sensació que s’acosta un segon confinament o que la tornada a l’escola ha desbocat els contagis de Covid-19. Però, a tenor del que indiquen les dades i amb totes les prevencions que aquesta pandèmia ha mostrat que cal tenir, res més lluny de la realitat ara mateix, almenys a Sabadell i el seu entorn. La ciutat tanca la setmana amb menys contagis en dos mesos.

Les dades són clares. 130 casos positius des del passat dimarts fins aquest dilluns. Per saber les dades cal veure el Mapa de casos de coronavirus per municipi, eina bàsica per publicar aquests balanços de situació, però que aquest dimarts no es podia visualitzar correctament, per motius desconeguts per aquest digital, i per tant faltaria per incorporar al balanç setmanal les dades de les darreres 24 hores. Tampoc es pot consultar el mapa per àrees bàsiques de salut que ha permès des de l’inici de la pandèmia mostrar l’evolució per barris. Però la xifra està molt per sota dels 200 contagis que s’han vingut produint durant l’estiu.

Les coses van millorant pel que fa a contagis. Segons les dades de l’enginyer de la UPC Gerard Giménez, qui ha destacat com un dels principals divulgadors de la lluita contra la Covid a Catalunya, hi ha hagut 122 contagis en la darrera setmana a Sabadell. Una xifra molt inferior a la de qualsevol setmana de setembre i també del mes d’agost. De fet, ara la cinquena població catalana en població és la novena en contagis. Hi ha més a Santa Coloma de Gramenet, Girona, Reus o Salt.

Les dades positives s’acumulen: cada tres contagiats de Covid només generen dos casos més (la famosa R és ara a Sabadell la més baixa dins el Top 10 de municipis catalans). I el risc de rebrot també és el més baix entre els 10 municipis catalans amb més casos detectats els darrers dies.

La pandèmia torna per tant a nivells de juliol, quan els contagis van començar a augmentar a Sabadell tant al sud com al nord de la ciutat. Però sembla que se surt d’un pic. Les dades palesen la tesi del cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manuel Cervantes, a aquest digital: el brot estival (o segona onada) duraria entre 10 i 12 setmanes abans de començar a baixar. Ara ja fa tres setmanes que els nous contagis es redueixen a Sabadell. S’estan creuant les 12 setmanes que deia Cervantes. L’evolució marcarà si els contagis cauen o s’encadenen amb els tan temuts com anunciats prèviament brots de la tardor.

La situació és per tirar coets? No. Segueixen havent-hi contagis, més d’un centenar per setmana, prop de 20 al dia, i el context general està ple d’incerteses. Ara Catalunya sembla començar a controlar la situació, però la baixada del termòmetre, l’inici de la temporada de grip, fer més vida a espais tancats, la fi a la pràctica del teletreball i la interacció de la Covid amb la grip estacional omple d’incerteses el darrer tram d’aquest 2020. De moment, val a dir, que després de dues setmanes de curs escolar, els contagis no tan sols no s’han disparat sinó que s’han reduït.

Pel que fa a la situació del Parc Taulí, millora mica en mica. Però d’igual manera que primer van pujar molt els contagis estivals i després van pujar els ingressats, ara primer baixen els contagis i es triga dies en notar la baixada en pacients, que a més és lenta perquè les estades a l’hospital dels malalts Covid no són d’un ni de dos dies. Fa un parell de setmanes es va arribar al centenar d’hospitalitzats. Aquest dilluns n’hi havia 77, 72 a planta i cinc a l’UCI. És la segona setmana consecutiva amb reducció de pacients. La tensió, que no ha arribat a ser asfixiant a l’estiu a diferència de la primavera (més de 600 pacients COVID) es redueix.

En la darrera setmana ha mort una persona per la Covid a l’hospital de Sabadell, des de març ho han fet 393.

Més informació: 

Foto portada: l’hospital de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.