Coronavirus: les coses no van bé i tampoc a Sabadell

Les coses no van bé en general, va venir a dir fa uns dies Fernando Simón. En paraules similars, s’expressa la cara visible de Salut Pública a Catalunya, Josep Maria Argimon. Les coses no van bé ni a Espanya, que va tancar la pitjor setmana en mesos, ni a Catalunya ni a l’entorn de Sabadell. Amb matissos, però, a Sabadell els rebrots no es descontrolen pel moment. 

Sense anar més lluny, hi ha noves restriccions generals (res de reunions amb més de 10 persones) i especials a la restauració no gaire lluny, al continu Granollers-Canovelles-Les Franqueses, al Vallès Oriental. I si les restriccions a la restauració no arriben també a Terrassa ha estat perquè el jutge no les ha autoritzat a la cocapital vallesana. Sabadell no és cap illa al mig del mar sinó un punt més en un sistema metropolità interelacionat. Així que si les coses no van bé en general no poden anar bé a Sabadell. Sense anar més lluny, la setmana passada es van produir les primeres morts per Covid en dos mesos i els pacients a l’UCI ja són mitja dotzena, una xifra també inèdita des de la primavera, mentre que el total de pacients ingressats s’acosta a la quarantena.

Però dins d’aquest context, la situació a Sabadell no s’ha descontrolat després d’un complicat mes d’agost. Dins la fragilitat general, Sabadell va contenint els rebrots. Es continuen produint nous casos, amb puntuals pics de màxim risc, però que no acaben de disparar-se, a diferència del que ha passat per exemple a Granollers, on la situació s’ha descontrolat en els darrers dies després d’un rebrot apaivagat a finals de juliol. Calma tensa, per tant, a les portes del setembre, el retorn de tothom a la ciutat i els llocs de feina i l’incert inici de curs escolar, tot un repte enmig ja no dels rebrots sinó de la segona onada. En la darrera setmana, segons el Mapa de casos de coronavirus per municipi, s’han produit 300 nous positius a la ciutat. Sense incloure els tres darrers dies, que sovint són problemàtics a efectes estadístics (s’hi afegeixen o cancel·len sovint dades), a Sabadell hi ha hagut 217 nous contagis, la segona pitjor dada de l’estiu. És la sisena ciutat catalana amb més contagis nous després de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Reus.

Els contagis segueixen creixent a tots els districtes, o més en detall a totes les àrees bàsiques de salut. Ho fan més al sud, on aquesta segona onada està colpejant més i ja supera els 600 positius des de l’inici, i també al nord, que va tenir un cribatge la setmana passada. En menor mesura s’incrementen també als ambulatoris del Centre, Creu Alta, Concòrdia, Can Rull, Merinals, Gràcia i Torre-romeu, on la pandèmia ha colpejat menys. Màxima tensió per tant a finals d’agost.

En aquesta ocasió, i fins ara, afecta més la gent jove, els símptomes són més lleus en general i l’onada agafa més preparat el sistema sanitari i hospitalari. Però la casuística és matemàtica fins ara: a més contagis, més hospitalitzacions, més malalts crítics i més defuncions. Així ja fa tres setmanes que el nombre d’hospitalitzats al Parc Taulí ha fet un salt, fins la trentena. Aquesta darrera setmana el nombre de pacients crítics ha pujat fins la mitja dotzena (quan havia quedat a zero) i s’han produït les primeres quatre defuncions a l’hospital des del mes de juny. És a dir, la pandèmia mostra fins ara una certa correlació entre el que pugui passar a peu de carrer, els contagis lleus o sense símptomes, i les defuncions finals. Per aturar les morts, o els malalts greus amb seqüeles, cal frenar a l’inici de la cadena el nombre de contagis.

Més informació: 

El coronavirus, lluny d’estar sota control

Sabadell frena la corba

Les hospitalitzacions per coronavirus es tripliquen en una setmana

Creixen els ingressos per coronavirus al Taulí per primer cop des d’abril

El coronavirus repunta a Sabadell

Sabadell segueix escapant del rebrot: 11 nous casos de coronavirus en una setmana

Sense indicis de rebrot a Sabadell

Foto portada: cribatge al sud, fa algunes setmanes. Autor: David B. 

Comments are closed.