Gent gran carretera Matadepera desconfinament

Nous cribatges de coronavirus la setmana vinent, ara a Ca n’Oriac

Després del cribatge massiu durant tres dies als barris del sud, el CatSalut prepara un operatiu similar per a la propera setmana al nord de Sabadell, en concret al CAP de Ca n’Oriac. Les xifres a la zona nord, molt colpejada per la pandèmia, no són bones i es vol fer un seguiment exhaustiu de la situació, sobretot de la població d’entre 15 i 35 anys. 

Ca n’Oriac i tot el nord en general han estat la zona zero de la Covid-19 a Sabadell. Especialment a l’inici va ser una de les àrees bàsiques de salut amb més casos per habitant de tota Catalunya. Molts veïns afectats per la pandèmia al març i l’abril, en molts casos malalts greus i diverses persones conegudes difuntes per aquesta malaltia, entre ells dos matrimonis, els de Maria Sabater i Vicente Lorente, president de la Hermandad de la Virgen de la Fuensanta, o els coneguts comerciants de la zona Mauro García i Fuensanta Herrera.

A partir de mitjans d’abril, la pandèmia va donar un progressiu respir a Sabadell i així es va mantenir la situació fins mitjans de juliol, quan els casos van començar a pujar de nou. La situació no té res a veure amb la de març i abril, i les hospitalitzacions estan controlades, amb només tres pacients a l’UCI segons fonts del Taulí, però els contagis han augmentat de forma molt notable des del 20 de juliol.

Del cribatge del sud al cribatge del nord

Un increment de casos general, però amb situacions específiques. Primer en va haver més al CAP Sant Oleguer, que es van poder frenar, després a la zona sud, que van necessitat d’un cribatge massiu entre els dies 6 i 8 d’agost. I la setmana vinent es farà una acció similar al CAP Ca n’Oriac, on la situació no s’acaba de controlar.

L’Ajuntament ha fet públic (l’Associació de Veïns de Can Deu ho ha avançat a Twitter) que el cribatge es farà el proper dimarts 18 i dimecres 19 d’agost al CAP Ca n’Oriac.

A qui es farà?

A veïns de la zona d’entre 15 i 35 anys, el segment de gent que més s’està contagiant i més difícil està resultant de monitoritzar. Es preveu que les proves seran menys massives que les del sud, quan es van fer gairebé 3.100 PCR entre la plaça Picasso i la plaça Les Termes i gairebé un 2 per cent tenien coronavirus sense patir cap símptoma.

“Augment no preocupant”

El consistori assegura que hi ha un augment de augment de casos de Covid durant la darrera setmana al nord tot i que “encara no és preocupant”. L’experiència dels cribatges al sud, i també a Ripollet, Terrassa o els que es fan a Santa Coloma, Vilafranca o ara també a dos barris de Barcelona és bona i el cribatge massiu “és el sistema més idoni per controlar la situació i evitar un repunt més greu”.

S’està preparant el dispositiu de cara a la setmana vinent, i s’ha demanat a les entitats veïnals de la zona que col·laborin. El consistori mobilitzarà també els agents cívics i hi col·laborarà la Creu Roja de nou.

Foto portada: la carretera de Matadepera, a l’alçada del bosc de Can Deu, el passat mes de maig. Autor: David B. 

Comments are closed.