Un home entra al terme municipal de Barberà del Vallès . Autor: David B.

Crònica d’un matí de confinament municipal a la frontera Sabadell-Barberà

A la zona sud, una calçada separa el municipi de Sabadell de Barberà del Vallès. Mentre una vorera és al barri de la Creu de Barberà de Sabadell, l’altra és del barri de la Romànica de Barberà. Des d’aquest divendres i fins dilluns, la normativa manté moure’s entre municipis està prohibit sense motiu justificat. Com s’ho fan? Compliran? Entenen el perquè de la mesura? L’aproven? Aquesta és la crònica d’un matí a la frontera Sabadell-Barberà. 

El límit sud de Sabadell està separat per Barberà únicament per un carrer; per una banda de la carretera de Barcelona fins Les Termes el carrer Ramon Berenguer; per l’altra i fins Campoamor la Ronda Pau Vila. Com ha estat el matí a la frontera?

En el canvi de municipi no hi ha hagut controls policials durant al matí. Així mateix, molts dels ciutadans es troben al mig dels dos municipis sense fer cap tipus de distincions, com no n’han fet mai. Així que bona part dels ciutadans aquest matí infringien la normativa gairebé sense adonar-se’n. José Camacho, un home de mitjana edat, sí n’era conscient:

“Em molesta incomplir la normativa, però ho faig per necessitat. Visc a Barberà i com tinc el sucre molt alt he de caminar cada matí. Les mesures les veig bé però hi ha gent que té diverses malalties. No puc estar donant voltes a l’illa tota l’estona, me’n vaig fins a Sabadell, creu-ho el municipi i torno a baixar fins a Barberà”.

En la mateixa línia es manté Antonio Cazarla qui ha de creuar el municipi diàriament per poder anar a visitar a la seva dona, ingressada al Taulí.

 “Si les mesures fan falta de veritat perquè serveixin d’alguna cosa va bé, però si no, no. Si no tenim consciència la ciutadania no farem res. Jo de moment sí que estic complint les mesures, ara me’n vaig a Sabadell perquè tinc la meva dona ingressada, perquè he d’anar-hi, però per cobrir les necessitats essencials em quedaré al municipi”.

Tot i això, moltes persones tampoc estan d’acord amb la normativa vigent, ja que el sud de Sabadell els queda més a prop que el centre de Barberà. I a la inversa. N’hi ha d’altres que no entenen el significat de confinament municipal. “Però això vol dir que només puc sortir de casa per anar a comprar i al metge? O puc sortir al carrer per quedar amb les meves col·legues? No té sentit això”, assenyalen. En aquesta línia es manté l’Andrea, una noia adolescent, qui qualifica mesures com el confinament municipial de “tonteries”.

“Si igualment estàs al carrer, què importa un carrer amunt un carrer avall? No complirem les mesures, perquè el súper ens queda més a prop el de Barberà, tot i ser de Sabadell”, manté. “Això està molt mal muntat, perquè des d’aquí fins a Sabadell hi ha menys d’un quilòmetre però en canvi, de Can n’Oriac fins el centre de Sabadell n’hi ha més de tres. No penso complir les mesures”, assegura l’Antonio, un home jubilat.

Per altra banda, la majoria dels ciutadans sí que estaven d’acord amb la normativa, tot i que afirmen que aquest barri està “prou bé pel que fa el coronavirus”. Tot i això, molts d’ells reivindiquen que les mesures les ha de complir tothom. “O les fem tots o no les fem”, assenyala la Gisela. D’altres asseguren que la responsabilitat recau en la ciutadania: “tota la ciutadania ha de participar d’això, no únicament del govern, perquè sinó serà impossible aturar-ho”, assenyala l’Antonio. Per últim n’hi ha d’altres que demanen més policia als carrers i més sancions per aturar la pandèmia:

“Trobo que la gent complirà les mesures si la seguretat hi és present: la quantitat de policia de vigilància, totes les patrulles han de ser les ideals… Actualment, això és molt difícil, perquè la policia no dona a l’abast”, assegura l’Anna.

El petit comerç també queda molt afectat, ja que es troba al límit dels dos municipis i tenen por perdre gran part de la clientela degut a les restriccions de mobilitat. Un treballador de la perruqueria Danny Barber Shop, que queda just al límit entre Sabadell i Barberà, de nom Javi, afirma que “pel què fa la botiga, de Barberà ve gent, però el cap de setmana acostuma a venir gent de tot arreu, de Cerdanyola, de Ripollet, de Sabadell i ara serà inviable. De moment, les coses van molt a poc a poc i jo m’imagino que no només és aquí sinó que passa en molts altres sectors, tot i que tenim por”.

Pol Gómez, treballador de la botiga de roba d’esports Don Pepito, a Barberà, afirma que “les restriccions són extremes, haurien de tenir en comte de no destrossar negocis tan locals com majors”, Gómez afirma que afectaran negativament aquestes restriccions “perquè la majoria de clientela és de Sabadell, i no podran venir”.

Noves restriccions

A les 6 del matí d’aquest divendres, han entrat en vigor les noves restriccions activades per la Generalitat: el tancament de teatres, cines i centres esportius; a més d’un tancament perimetral de Catalunya de dilluns a divendres i un confinament perimetral municipal de divendres a dilluns, a les 6 del matí. Així mateix, Sabadell, com la resta de ciutats queden tancades fins dilluns.

Foto portada: un home entra al terme municipal de Barberà del Vallès . Autor: David B