Hospital temporal. Autor: David B.

L’hospital temporal acollirà pacients de tot el Vallès i de les residències

Enllestit l’hospital temporal a la Pista Coberta d’Atletisme. Després de setmana i mitja d’obres, a partir d’aquest divendres estarà a disposició de la Corporació Sanitària Parc Taulí per derivar pacients aguts de Covid-19 de tota la comarca, també de la Corporació Sanitària de Terrassa. Entre les finalitats de l’espai hi ha recuperar lloc al Taulí per a altres dolències i facilitar llit hospitalari a pacients amb coronavirus de les residències de gent gran. 

Aquest dijous a la tarda encara es donen els darrers retocs i es fan visites per als professionals que començaran a treballar quan es derivin els primers pacients. No hi ha data per a les primeres arribades: pot ser qualsevol moment a partir de demà 10 d’abril, tot i que poden passar uns dies. De fet, les estimacions farien allargar els primeres ingressos després del pont de Setmana Santa. En tot cas, l’equipament està enllestit.

L’hospital temporal funcionarà com una extensió més de l’hospital Parc Taulí. Té una capacitat de 210 llits ampliables fins els 225 segons ha precisat la directora assistencial de l’hospital temporal, Pepi Rivera. Acollirà pacients estables de Covid-19 que no precisin ventilació mecànica però necessitin estar ingressats. Els crítics es mantindran dins el recinte hospitalari. Rivera ha assegurat que el número de professionals variarà en funció dels pacients però que si calgués hi treballaran fins a 300 professionals. Tots els llocs estan ja coberts. El Parc Taulí coordinarà tot l’operatiu, que pot servir també per a pacients d’altres àrees del Vallès Occidental fora del seu àmbit (Sabadell i el seu entorn). És a dir, és un hospital d’àmbit comarcal, incloent-hi també tota l’àrea coordinada pel Consorci Sanitari de Terrassa.

La doctora Rivera, responsable de l'hospital temporal. Autor: David B.
La doctora Rivera, responsable de l’hospital temporal. Autor: David B.

L’hospital temporal té diverses finalitats. En primer lloc descongestionar de pacients Covid-19 els hospitals de Sabadell i Terrassa. En segon lloc, començar a recuperar espai per a la resta d’especialitats. Ara per ara, el Parc Taulí destina el 85-90 per cent dels espais i professionals al nou coronavirus. Es vol reduir aquest percentatge, per exemple, derivant els ingressats amb Covid-19 de l’Albada o el VII Centenari per recuperar aquests espais a altres hospitalitzats. Finalment, també donar lloc per hospitalitzar persones de les residències de gent gran, un dels principals maldecaps ara mateix de les administracions.

Farrés: “no ens sobrava ningú”

L’operatiu s’ha organitzat en prop de 10 dies, no sense polèmica política (més info: ‘Conflicte per l’hospital temporal‘), amb ajuda de personal municipal, de l’exèrcit de terra (que un cop finalitzades les seves tasques van marxar aquest dimecres; l’Ajuntament ha estat qui els ha pagat l’allotjament en un conegut hotel de la ciutat), del Servei d’Emergències Mèdiques, del CatSalut o de Bombers. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha agraït la tasca dels professionals i ha assegurat que “vam necessitar ajuda i vam aixecar la mà, tenint en compte que no ens sobrava ningú. Hem tingut ajuda de totes bandes i s’ha d’agraïr”.

Vista general de l'hospital temporal. Autor: David B.
Vista general de l’hospital temporal. Autor: David B.

En la primera fase que es posarà en marxa a partir d’aquest divendres, els metges seran majoritàriament de l’atenció primària, segons ha precisat Rivera a aquest digital. Hi ha dues files amb un total de 15 mòduls amb 14 llits cadascun. Ara per ara, estan a plena disposició, els tres primers, és a dir, tot llest per a 42 persones. Els lavabos i dutxes van ser instal·lats per l’exèrcit en les zones comunes. L’Ajuntament ha habilitat una petita biblioteca per als pacients. Al passadís central hi haurà els ordinadors i altres estris de l’equip mèdic.

Malgrat que en principi no caldria fer-los servir, hi ha dos espais amb sales de reanimació amb capacitat per a quatre persones i dos espais més de cures pal·liatives. A nivell de proves, es dona prioritat a l’ecografia i no tant a la radiologia. Segons Rivera, s’ha demostrat que, pel que fa al Covid-19, tenen “equivalències molt importants” i per tant no caldrà tenir radiòlegs ni equips a l’hospital temporal.

Per l’alimentació s’emprarà el mateix sistema que es fa servir des de fa dues setmanes a l’hotel Verdi. S’ha contractat una empresa de càtering que portarà menjar diversos cops per setmana. I a l’hospital temporal s’acabarà de preparar i serà servit. El servei donarà de menjar pacients i professionals (més info: ‘Així s’ha convertit l’hotel Verdi en un hospital‘).

Soterrani per als professionals

A la planta soterrani de la Pista Coberta s’ha habilitat espai (canviadors, menjador, sales de reunió o també de relax) per als professionals que hi treballin, amb material municipal com taules i cadires, microones, cafetera, butaques de les biblioteques o material dels equipaments esportius. També hi ha un centenar de dutxes, que corresponen a les de la Pista Coberta.

Carpa informativa per a les famílies

Fora de la pista coberta, al costat de la Bassa, s’ha habilitat una carpa del SEM per informar les famílies dels pacients ingressats a dins de l’hospital temporal.

Foto portada: formació al personal que ha de treballar a l’equipament, aquest dijous a la tarda. Autor: David B.