Foto: Alba Garcia

Es consolida la caiguda de pacients amb Covid al Taulí

Les darreres dades oficials consoliden la caiguda de pacients hospitalitzats per Covid al Parc Taulí. Després de tocar sostre a la segona onada, per sobre dels 160 hospitalitzats al 10 de novembre, ara la xifra ha caigut fins els poc més de 130 pacients en total. Tot i així hi ha una forta tensió encara a l’UCI. 

Aire per a l’hospital Parc Taulí a la segona onada. Les xifres mostren el que es ve dient des de fa alguns dies en aquest mateix digital: s’ha tocat sostre i ara el vent va a favor. L’aturada de sectors econòmics ha aturat el cop de nou, almenys pel que fa a la salut pública.

És la mateixa dinàmica de la primera onada, de la segona i de les que puguin venir: l’augment inicial de contagis al carrer, la majoria sense símptomes o amb símptomes lleus, acaba omplint les plantes dels hospitals al cap d’uns dies (entre 10 i 20). Després pugen els malalts més greus, que ingressen a les UCI i també les defuncions. Quan s’arriba al pic, primer baixen els contagis. Al cap d’uns dies ho fan els hospitalitzats i després els crítics i la mortalitat. Però així com els contagis pugen amb facilitat, la reducció de pacients a planta i sobretot a l’UCI és molt més lenta. Així les famoses corbes són molt intenses de pujada i més llargues de baixada.

Ara la segona onada fa baixada: clarament s’ha passat el pitjor. El pic va ser el 9 de novembre: 164 pacients entre planta i UCI. Han passat poc més de 10 dies. Els pacients a planta han caigut ja per sota dels 100 (96, una reducció del 22 per cent des del màxim de 123). L’UCI encara no nota tan la caiguda: encara hi ha 38 pacients crítics o semicrítics, encara molt a prop del màxim, que es va produir el passat dilluns, 16 de novembre, amb 42.

Segons dades de l’hospital Parc Taulí, des de l’1 de juliol han mort un centenar de persones al centre mentre que durant la primera onada i el primer desconfinament van morir-hi per Covid 368. S’espera que en els propers dies el nombre d’hospitalitzats segueixi reduint-se.

Foto portada: les urgències de l’hospital Parc Taulí, fa alguns dies. Autora: Alba Garcia.