Hospital Parc Taulí. Autor: David B.

Les hospitalitzacions per coronavirus es tripliquen en una setmana

Les hospitalitzacions per coronavirus al Parc Taulí s’han triplicat en l’última setmana quan, després de tocar gairebé a zero, s’ha passat de vuit persones ingressades a 23 aquest dimarts, segons dades de la Corporació Sanitària Parc Taulí. L’increment de casos de Covid és molt notable i Sabadell, ara per ara, està al punt de mira de les autoritats sanitàries. Preocupació màxima per la situació al sud de Sabadell. 

Des de l’inici de la pandèmia, Sabadell ha estat una ciutat fortament colpejada pel coronavirus. A l’inici fins i tot va arribar a ser la segona ciutat catalana amb més casos. Això va ser al març i l’abril, durant el pic de la pandèmia, cosa que va comportar que l’hospital Taulí estigués molt a prop del col·lapse i també un nombre important de defuncions, 364 des de l’inici de la pandèmia només a l’hospital i 124 persones a les residències fins mitjans de maig.

En la segona onada de la pandèmia, la que actualment s’està vivint, Sabadell havia sortit millor parada i s’havien anat esquivant els rebrots, que van començar al Segrià i després es van anar acostant des del Baix Llobregat i la pròpia ciutat de Barcelona. Però ja fa dues setmanes que els contagis van pujant (més info: ‘El coronavirus repunta a Sabadell‘) i ara ja situen la ciutat en el punt de mira. De fet, en només un dia, aquest dimarts, s’ha anunciat que s’instal·laran carpes als ambulatoris amb més incidència de la pandèmia (no s’ha concretat però haurien de ser almenys el CAP Sud i el CAP Ca n’Oriac i Nord) i que es torna a habilitar l’hotel Verdi com a dispositiu sanitari. No cal oblidar tampoc que l’hospital temporal segueix preparat per si calgués, en el benentès que ara es molt mantenir la resta de l’activitat al Taulí, a diferència del que es va fer durant dos mesos, quan literalment es va parar el món.

A hora d’ara hi ha 23 persones ingressades al Parc Taulí amb la Covid-19. Bona part d’elles van ingressar durant el cap de setmana, quan es va passar de 14 a 23 hospitalitzacions. Una persona està a l’UCI. Les dades creixen i s’han triplicat en una setmana i multiplicat per 10 en dues setmanes.

Pel que fa als contagis, dades molt negatives també, es mirin com es mirin. Segons les dades compilades sense tenir en compte els darrers tres dies (perquè sovint es mouen) s’ha passat en una setmana de 89 contagis a la ciutat a 216, més del doble. Hi ha transmissió comunitària clarament (el virus s’escampa) i Sabadell és la cinquena ciutat amb més casos a Catalunya ara per ara, només per darrera de Barcelona, l’Hospitalet, Lleida i Badalona.

Segons les dades del Mapa de casos de coronavirus per municipi, que són igual d’oficials però recullen els darrers tres dies, des del dimarts 28 de juliol fins aquest dimarts 4 d’agost s’han confirmat amb prova 287 nous casos a Sabadell.

On creixen més els casos?

Les xifres són extremadament preocupants al sector sud de Sabadell, on la corba de contagis és més pronunciada. És la setzena àrea bàsica de salut catalana amb més contagis. Des de l’inici de la pandèmia 431 persones del districte han estat confirmades com a cas de coronavirus. En la darrera setmana hi ha hagut una seixantena de positius confirmats en aquesta zona.

No obstant, amb màxima preocupació al sud, val a dir que el creixement del coronavirus és constant a tota la ciutat. Fins i tot el sector Torre-romeu (CAP La Serra), que ha estat la zona menys colpejada pel virus, ha tingut 18 positius en una setmana, la mateixa xifra de nous contagis del CAP Sant Oleguer i CAP Nord. 22 positius en una setmana al CAP Creu Alta i CAP Concòrdia.

Casualment ara per ara les dues zones on hi ha menys contagis són les dues zones (amb el nord) més colpejades per la primera onada del virus: l’entorn del CAP Centre (amb el 70 per cent de les residències) i l’entorn del CAP Can Rull.

Foto portada: entrada a l’hospital de Sabadell, fa alguns dies. Autor: David B.