El Parc Taulí investiga les seqüeles de la Covid en 42 pacients que han passat per l’UCI

  • L’I3PT rep 150.000 euros de l’Instituto de Salud Carlos III per a dur a terme la recerca durant un any. 
  • S’estima que les seqüeles poden durar fins a cinc anys després de l’ingrés, i afecten també l’entorn familiar. 

Des de l’inici de la pandèmia, 140 persones han passat per la Unitat de Cures Intensives de l’hospital Parc Taulí de Sabadell i han superat la infecció causada pel nou coronavirus. Un estudi investiga ara els efectes secundaris de la malaltia en una quarantena de persones. El projecte ha rebut 180.000 euros del Fons Covid-19 de l’Instituto de Salud Carlos III. És un dels primers estudis que posa el focus en les conseqüències físiques i psicològiques de les estades a l’UCI. 

L’hospital de Sabadell ha fet una selecció de 42 persones que han superat la Covid-19 després d’una estada a la Unitat de Cures Intensives. Una estada que acostuma a ser llarga, de mitjana dues o tres setmanes però en alguns casos fins i tot de diversos mesos, i agressiva, ja que comporten intubacions i alts nivells de sedació.

Es calcula que entre un terç i la meitat dels pacients desenvolupen l’anomenada síndrome post-UCI o PICS (de l’anglès Post-Insentive Care Syndrome). Es tracta de seqüeles físiques però també cognitives i emocionals que perjudiquen la qualitat de vida dels pacients i que poden arrossegar-se fins a cinc anys després de rebre l’alta. En alguns casos, les seqüeles no les pateixen els pacients sinó el seu entorn familiar, afectat pels efectes de la pròpia malaltia, el risc de contagi i les condicions d’aillament durant l’ingrès a l’hospital.

Per dur a terme l’estudi, l’equip de Recerca Traslacional en Fisiopatologia Associada al Malalt Crític de l’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí (I3PT) contacten de forma recurrent amb els malalts a través de telèfon o altres eines telemàtiques. Fan un seguiment de les seqüeles i es posa en marxa un acompanyament de la mà de fisioterapeutes o psicòlegs. La investigadora Sol Fernández-Gonzalo lidera la recerca amb un equip format per psicòlegs neuronals, intensivistes, especialistes en rehabilitació i de salut mental, a més de personal d’infermeria, fisioterapeutes i altres investigadors. La recerca s’allargarà al llarg de tot un any amb l’objectiu d’identificar les seqüeles i abordar-les a temps.

Foto portada: personal del Parc Taulí. Foto: @salutcat via Twitter. 

Comments are closed.