Foto portada: l'entrada al tanatori de Sabadell. Autor: David B.

La funerària passa de cinc o sis enterraments a més de 20 al dia

  • Pons (Torra SA): “no estem desbordats però estem arribant al màxim cada dia”.
  • Els morts per Covid-19 van directes del lloc de defunció al cementiri o crematori. 

La funerària Torra ha multiplicat per quatre la seva activitat diària, en gran part a causa de l’expansió del coronavirus. Això suposa un augment de cinc o sis a 20 o 22 enterraments o incineracions durant els dies de més activitat. El director i gerent de la funerària, Xavier Pons, ha destacat “la comprensió” que estan mostrant les famílies dels difunts que moren per aquesta infecció davant la prohibició de vetllar-los ni amortallar-los.  

Els efectes que la pandèmia de coronavirus està tenint sobre la societat s’evidencien en observar el cúmul de defuncions que el virus està produint. Des que el virus va arribar a Sabadell, la funerària Torra SA ha multiplicat per quatre la seva activitat diària. Això vol dir que, segons els càlculs amb què treballa el director i gerent de la funerària, Xavier Pons, la funerària ha passat de realitzar cinc o sis serveis diaris a, durant les jornades amb més pics d’activitat, dur-ne a terme fins a 22.

“S’estan produint incineracions a les 9 del vespre o enterraments cada 20 minuts. Comencem a estar desbordats però treballarem les hores que faci falta”, diu Pons Torra.

De fet, la funerària està molt a prop del màxim. El crematori té dos forns, i es poden practicar quatre incineracions al dia en cada forn, vuit en total. Fa dies que “estem al màxim”. Per altra banda, fan més d’una desena d’enterraments cada dia. La funerària Torra ha arribat al seu màxim diari. Segons ha assegurat Pons, senzillament, no poden dur a terme més serveis. “No estem desbordats encara, però quasi”, ha declarat Pons. “Estem arribant al màxim cada dia”, ha afegit.

Restriccions als difunts per Covid-19

D’altra banda, la pandèmia també ha obligat a imposar restriccions que impedeixen als familiars i amics acomiadar-se dels difunts per Covid-19 en condicions de normalitat. Per evitar el contagi del virus, els morts no es poden ni vetllar ni amortallar; van directament des del lloc de defunció, que sol ser l’hospital o la residència d’avis, al cementiri per ser enterrats o bé incinerats. Sovint són incineracions o enterraments en soledat, ja que la família està en aïllament o quarantena. Pons assegura que la soledat es repeteix a la majoria dels enterraments per coronavirus.

Quan algun familiar sí hi pot assistir, tampoc pot veure el cos. El protocol del ministeri de Sanitat obliga a “tapar el difunt amb una funda sanitària i inserir-lo directament al taüt”. Per tant, els cossos “no es poden manipular ni amortallar”.

Bona predisposició de les famílies

En aquest sentit, i aplicant-se per a tots els difunts des del passat diumenge, Pons explica que “ja no hi ha cerimònies ni vetlles” i que els familiars “no poden estar amb els difunts ni acomiadar-los”. Malgrat tot, sí que poden estar en el moment de la incineració i en el de l’enterrament. Des de la funerària se’ls cita al cementiri o el crematori. Pons ha posat en valor “la bona predisposició de les persones en aquests moments greus i intensos”. “Entenen la situació”, ha dit Pons. “S’estan portant molt bé, la comprensió és molt elevada, i això és admirable”, ha afegit.

Mesures per prevenir el contagi

Els treballadors de la funerària, per la seva part, s’han dividit en dos grups i, segons assegura Pons, estan seguint tots els protocols que indica sanitat. S’està duent a terme una major desinfecció dels vehicles que transporten els difunts i també de les instal·lacions que els acullen, que es netegen en profunditat cada tres dies, per matar les partícules que hi puguin quedar.

Foto portada: tanatori de Sabadell. Autor: David B. 

Comments are closed.