Autora: Alba Garcia

La Generalitat demana l’estat d’alarma per aplicar el toc de queda

La Generalitat ha acordat aquest divendres demanar al govern espanyol que apliqui l’estat d’alarma per poder aplicar el toc de queda, segons han confirmat fonts del Govern a l’Agència Catalana de Notícies. L’executiu català ho ha decidit en un consell executiu extraordinari aquest divendres a la tarda per poder afrontar així la segona onada de la Covid-19. S’han superat els 5.000 casos positius de Covid en un sol dia per primera vegada. 

Tot i aquesta petició, l’executiu vol mantenir les seves competències. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, compareixeran en roda de premsa aquest divendres a la tarda per informar-ne. La compareixença estava prevista per dos quarts de vuit del vespre però s’ha posposat fins les vuit.

El vicepresident Aragonés ha assegurat que l’horari del toc de queda quedarà concretat “en el marc del Procicat, si tenim l’estat d’alarma demà dissabte mateix”. Aragonés ha comparegut amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó. “Necessitem totes les eines, estem en un moment extremadament greu”, ha insistit Aragonés, qui ha emmarcat l’estat d’alarma en una eina més, del qual la Generalitat ha de tenir el comandament.

País Basc, Astúries i Extremadura ho han demanat

Tot plegat, després que altres comunitats, com el País Basc, Astúries i Extremadura, o la ciutat autònoma de Melilla, ja ho hagin demanat a Pedro Sánchez, qui ha comparegut aquest migdia per obrir la porta a l’estat d’alarma, sempre i quan tingués consens. D’altra banda, el País Valencià ja ha aprovat el toc de queda sense esperar a l’estat d’alarma, com també Andalusia mentre que Navarra i La Rioja, que també demanen l’estat d’alarma, a més de les tres capitals aragoneses han aprovat els darrers dies un confinament perimetral.

Foto portada: cues per accedir al CAP Creu de Barberà, aquest dijous al vespre. Autora: Alba Garcia.