Les dades del Covid-19: només Barcelona té més casos que Sabadell

  • Sabadell té 820 casos positius de Covid-19, segons la Generalitat. Terrassa, per exemple, no arriba a 400.
  • El número de defuncions a l’àmbit Taulí també és més elevat que el pes de la població de la zona. Es busca explicació. 

La Generalitat va actualitzant des de dissabte el seu mapa de casos positius de Covid-19 municipi a municipi de Catalunya. Caldrà anar veient l’evolució. Ara per ara, hi ha 820 casos positius a Sabadell. La xifra deixa la capital vallesana com la segona ciutat de Catalunya amb més infectats, només per darrera de Barcelona. Sabadell, per exemple, duplica el número de casos positius que hi ha a Terrassa. 

Les xifres situen a Sabadell entre les ciutats amb més afectació pel Covid-19. No només pel número de casos positius que ara publica a diari l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) de la Generalitat en un mapa per àrees sanitàries bàsiques sinó per la comparativa de defuncions que dia a dia actualitza la Corporació Sanitària Parc Taulí als mitjans de comunicació. Són dues dades diferents, amb coincidències i diferències, però que porten a la mateixa conclusió. Quina és? El Covid-19 colpeja durament gairebé tota Catalunya, i Sabadell entre les ciutats on més ho fa.

El mapa: 820 casos positius a Sabadell 

Segons el mapa de la Generalitat, a data de 30 de març, el número de casos positius de coronavirus a Sabadell ja és de 820. Fa dos dies no arribava encara als 750. I això es tracta de casos diagnosticats només al municipi, hi hagi o no hospitalització. La xifra deixa Sabadell com la segona ciutat catalana en Covid-19, només darrera de Barcelona, a una distància sideral en quant a població. Però la cinquena ciutat catalana en població és la segona en coronavirus. La relació de ciutats amb població similar és la següent:

  • Sabadell: 820 casos positius.
  • L’Hospitalet de Llobregat: 728 casos positius.
  • Terrassa: 392 casos positius. La tercera ciutat en població té menys de la meitat de positius que Sabadell.
  • Badalona: 740 casos positius.

Comparant les xifres amb les capitals de província, inferior a població a Sabadell i també als municipis comentats a dalt, la diferència encara és més gran. A Lleida hi ha 220 afectats per Covid-19, a Girona n’hi ha 219 i a Tarragona només 55 casos positius. La capital de l’Anoia, Igualada, afectada per un brot amb epicentre a l’hospital d’Igualada, té 248 casos positius.

Mirant la ciutat cap endins: més casos on hi ha més gent gran

Entrant dins la ciutat, Sabadell té 7 àrees bàsiques de salut (equivalents als districtes en terminologia municipal) però les tres àrees més poblades (Centre-Eixample, nord i Can Rull-Concòrdia-Can Llong) es divideixen en dos subàmbits. Les zones amb més afectació del Covid-19 per habitant són els districte 3 (nord), 5 (Gràcia, Can Feu i Merinals) i el 6 (sud).

A Barcelona coincideix major afectació amb menor nivell de renda. Així les zones populars tenen més casos per 100.000 habitants que les benestants. A Sabadell no ben bé (Torre-romeu és la zona amb menys casos per habitant i la segona és el districte 2, que engloba Can Puiggener). I a l’entorn de Sabadell tampoc quadra aquesta hipòtesi: Sant Quirze té més infectats per habitants que Barberà. Però sí que el Covid-19 està una mica més present a les zones amb la població envellida: el nord i el sud de la ciutat.

Les dades del Parc Taulí: alt nivell de defuncions

El Parc Taulí també difon cada dia entre els mitjans que ho sol·liciten un balanç de situació. A data de 31 de març, el número de defuncions és de 128 i el número de persones hospitalitzades és de 561, gairebé 50 a l’UCI. Les xifres gairebé s’ha duplicat en una setmana. Els pacients de coronavirus ocupen bones part de les urgències, gairebé totes les plantes, la major part de l’Albada i l’edifici VII Centenari i una vintena llarga d’habitacions de l’hotel Verdi. I es prepara un hospital de campanya a la Pista Coberta d’Atletisme per d’aquí una setmana.

Diferències, semblances i tesis

Entre les dues fonts d’informació hi ha diferències bàsiques: el Parc Taulí només parla d’hospitalitzats al seu centre i per tant es deixen fora els casos positius que estan aïllats a casa seva però també en residències de gent gran, que no són pocs. Per contra, les dades del Taulí no són locals sinó de l’àmbit d’actuació de l’hospital, que arriba fins 400.000 habitants d’una desena de municipis, com Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Castellar, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Sentmenat, Polinyà o Sant Llorenç Savall. No obstant, la mortalitat de l’àmbit Taulí és més elevada que el pes que té sobre la població del país. Així, si els 10 municipis de l’àmbit Taulí representen el 5,3 per cent de la població catalana, les defuncions al Taulí representen gairebé el 7,6 per cent de les defuncions totals a Catalunya.

No hi ha encara tesi oficial que expliqui aquest fet. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va derivar al departament de Salut per preguntar sobre xifres preguntada per aquest digital el passat diumenge. I el director general del Parc Taulí, Joan Martí, en una entrevista aquest dimarts assegura que encara cal assentar més les dades: si hi ha més mortalitat ha de ser, és la tesi de moment, perquè hi ha més casos positius a la zona. I per què hi ha més casos? Encara no tenen prou dades, assegura Martí.

Sí té una certa tesi, tot i que provisional, l’epidemiòleg i expresident de la Societat Espanyola de Salut Pública, com exposava a El País fa uns dies: “crida l’atenció que en zones que solen ser homogènies, com Sabadell i Terrassa, es vegin tantes diferències. Potser el Parc Taulí de Sabadell, que ha tingut molts sanitaris afectats, ha jugat un paper en la disseminació de la malaltia, com va passar amb l’Hospital d’Igualada”, apunta. El Parc Taulí ha tingut 25 professionals infectats per Covid-19, segons apunta Martí a l’entrevista.

Però el mateix expert assegura que no cal ser molt taxatiu amb les dades de moment perquè “pot ser que la diferència estigui en quantes proves s’han fet. Les dades tenen moltes limitacions”. En la primera onada del mapa de la Generalitat, s’han bolcat els resultats de prop de 30.000 tests de detecció. Les dades s’actualitzen de forma continua, de moment a diari.

Més informació:

Joan Martí, director general del Parc Taulí: “potser estem en un punt d’inflexió”

Foto portada: l’edifici Albada, ara també gairebé en exclusiva per a pacients del Covid-19. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.