Foto portada: pacients a l'UCI provisional del Parc Taulí. Autor: David B.

El Taulí tanca el gener amb 74 defuncions per Covid, el màxim des d’abril

L’hospital de Sabadell tanca un mes de gener duríssim, més del que ho va ser la segona onada en tots els indicadors. Per sort, en els darrers dies el nombre de pacients es comença a reduir en general però encara no ho fa a l’UCI, on les estades són llargues. Febrer del 2021 comença amb 166 pacients Covid al Taulí, 46 dels quals estan en estat crític o a la unitat de semicrítics. 

A mig camí entre les vacances de nadal i reis els contagis van començar a disparar-se, tenint en compte que ja venien alts des del pont de la Constitució/Puríssima. Així que amb els contagis disparats a gran velocitat, el nombre de pacients Covid als hospitals, també a Sabadell, van començar a créixer fins tocar el màxim fa tan sols una setmana (190 el 25 de gener al Taulí). Des d’ençà tot sembla que ha tocat el cim i les dades d’hospitalitzats han començat a baixar, sobretot a planta (de 145 a 120 en una setmana), tot i que encara no a l’UCI (ara hi ha 46 pacients, el màxim des del dia de Sant Jordi, gairebé al mig de la primera i mortal onada). Les estades a l’UCI no només són per als pacients en pitjor estat, sinó que acostumen a ser llargues i amb recuperacions difícils i seqüeles per endavant.

L’anomenada tercera onada, que no té el consens de tots els especialistes que hi veuen simplement un nou capítol de la segona, ha estat i encara és molt més virulenta que la segona. A tots nivells. S’ha superat el màxim de pacients hospitalitzats per Covid des de la passada primavera i les UCIs estan a nivells d’abril. Però ha estat especialment complicat pel que fa a les defuncions. El mes de gener es tanca amb 74 morts per Covid a l’hospital de Sabadell, la xifra més alta des de març i abril, quan la Covid-19 va fer presència a Catalunya, Espanya i Europa i va posar en escac tot el sistema sanitari. La segona onada va tenir un màxim de defuncions el mes de novembre, amb 50 al Parc Taulí, moltes menys que les 74 de gener.

Des de l’inici de la pandèmia han mort a l’hospital de Sabadell, de referència per ciutadans d’una desena de municipis vallesans, un total de 591 persones. Segons el portal Dades Covid, des de l’inici de la pandèmia han mort 493 sabadellencs, 339 en algun hospital (no només el Taulí), 93 en residències.

Vacunes vs noves soques

L’escenari habitual a partir d’ara seria una vívida contracció d’hospitalitzats en els propers dies i una més lenta caiguda de pacients crítics a més de les defuncions. Però hi ha sobre la taula dos escenaris, un d’optimista i un de pessimista, que poden alterar aquesta projecció.

Pel cantó positiu: la vacunació, bastant frenada però des de fa dies. L’increment de vacunes haurà de comportar més d’hora que tard una reducció de pacients greus, que són els que poden fer col·lapsar el sistema si ingressen a la mateixa vegada als hospitals o les UCIs. En aquest cas no es tracta tant de la immunitat de grup o de ramat, que es podria tenir al quart trimestre del 2021 i encara queda lluny, sinó d’aconseguir immunitzar aquelles persones amb majors opcions de tenir problemes greus si tenen la Covid. Per exemple, les persones majors de 80 anys que viuen en geriàtrics o més endavant les majors de 60 anys factors de risc. Immunitzar-les insuflarà oxigen als hospitals.

Pel cantó negatiu, l’arribada de la soca britànica o d’altres, en principi molt més contagioses. Si es contagia més gent a peu de carrer i ho fan amb gran velocitat, en un parell de setmanes o menys hi haurà més ingressos als hospitals i un nou embut sanitari.

Foto portada: pacients a l’UCI provisional del Parc Taulí. Autor: David B.

Comments are closed.