Foto portada: el Mercat Central, aquest dissabte. Autor: David B.

Porta oberta a la fase 2

El departament de Salut de la Generalitat proposarà al govern central que tota la Regió Sanitària de Barcelona, on s’inclou Sabadell, passin a fase 2 de desconfinament a partir del proper 8 de juny. La decisió final serà del govern central, que acostuma a aclarir abans que acabi la setmana quines regions passen de fase. 

Salut vol que tant la ciutat de Barcelona com l’Àmbit Metropolità Nord i l’Àmbit Metropolità Sud passin a la fase 2 la setmana vinent. Aquesta fase comporta un seguit de relaxacions i per exemple permet reobrir l’interior dels bars i restaurants i elevar el nombre de persones en una trobada de 10 a 15.

Què es pot fer a la fase 2?

En la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l’àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals. Finalment, a la possibilitat d’anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s’hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats.

I la resta de regions catalanes?

A més, Salut proposarà que les regions sanitàries del Camp de Tarragona; Terres de l’Ebre i la de l’Alt Pirineu i Aran avancin a la fase 3. Pel que fa a la regió sanitària de Lleida, que ha quedat a la fase 1 després d’un brot de contagis en els darrers dies, també s’ha demanat que pugui avançar fins a la fase 2. Però s’espera l’evolució dels indicadors especialment en aquest cas.

Aquestes propostes han estat aprovades aquesta tarda pel Pla de Protecció Civil. La resta de regions sanitàries, la de Girona i Catalunya Central, i les àrees de gestió assistencial Penedès i el Garraf es mantindran en la fase 2, tal com ja estava previst.

Foto portada: el Mercat Central, aquest dissabte. Autor: David B.