Primers resultats de l’estudi del Taulí sobre la immunitat al coronavirus

  • El 94 per cent dels sanitaris contagiats generen immunitat al nou coronavirus. 
  • Però només el 13 per cent dels sanitaris han generat anticossos a la Covid-19. 

Primers resultats, molt provisionals encara, de l’estudi sobre la immunitat al coronavirus que s’està fent a l’hospital de Sabadell. Hi participaran unes 4.000 persones, i més del 80 per cent seran sanitaris. Entre els primers 1.200 ja hi ha algun resultat.

L’estudi va començar el 4 de maig. S’han inscrit prop de 3.400 sanitaris que treballen al centre. Després es completarà l’estudi amb 600 pacients més, fins arribar als 4.000 participants. Fins ara s’han fet prop de 1.400 anàlisis de sang, totes a sanitaris, i hi ha primers resultats sobre uns 1.200. Hi ha dues dades destacables.

Immunitat massiva entre els contagiats amb la Covid-19

La primera dada rellevant és que el 94 per cent dels professionals que havien donat positiu en una prova PCR, és a dir que s’havien contagiat de la Covid-19, han generat anticossos. Per tant, en principi, serien immunes al virus. Així passa en 46 de 49 casos totals. La dada vindria a demostrar que la gran majoria de persones que han agafat el Covid-19 estan immunitzats. Però un dels interrogants d’aquesta nova malaltia és si es pot recaure un cop s’ha superat. No hi ha certeses tampoc sobre quan temps pot durar la immunitat al virus. I el virus és tan recent que es desconeix si podria mutar, com fa la grip estacional.

Entre els sanitaris que havien donat negatiu a la prova PCR, un de cada quatre també té anticossos (9 persones immunitzades d’un total de 51). I el 9 per cent dels professionals que no s’havien fet prova també tenen anticossos.

Poca immunitat de grup

Però en general, i aquí la segona dada rellevant, és que la immunitat de grup és prou baixa, també entre els sanitaris, molt exposats a la pandèmia en aquests dos mesos. Només el 13 per cent dels participants a l’estudi han desenvolupat anticossos al nou coronavirus (SARS-Cov-2, més conegut com Covid-19 o simplement coronavirus). Tenint en compte que l’estudi se centra per ara només en treballadors sanitaris, mostra un grau d’immunitat general baix que, en principi, serà més baix encara en la població general.

La immunitat de grup seria una forma de frenar la circulació del virus, especialment fins que arribi la vacuna. Però ara per ara està molt lluny ja que diversos estudis xifren entre el 50 i el 60 per cent la xifra mínima. Segons els primers estudis no passa del 5 per cent entre la població general (més info: ‘Només un 5% de la població espanyola té anticossos de la Covid-19‘).

Resultats molt provisionals

Els resultats són molt provisionals i l’hospital assegura que no pot treure encara cap conclusió definitiva. Un cop finalitzin les més de 3.000 extraccions de sang als sanitaris, l’estudi continuarà amb 600 persones més, en aquest cas pacients de l’hospital i ciutadans de l’àmbit Taulí (Sabadell i el seu entorn).

Què busca aquest estudi?

L’estudi és el primer que es fa al Parc Taulí sobre el coronavirus. Busca conèixer la immunitat al virus del personal i d’un grup de pacients. Els resultats definitius es tindran el primer trimestre de l’any 2021. Es creu que els resultats poden ajudar a orientar el grau de protecció general a la infecció i determinar si poden haver-hi tractaments preventius, quines estratègies cal implantar de cara a prevenir la infecció i també la possible vacunació.

L’equip investigador està format per nou persones, de l’àrea d’Epidemiologia, Malalties Infeccioses, Salut Laboral, Immunologia i Microbiologia. Està finançat per la Fundació Banc Sabadell.

El Taulí farà el seu primer estudi sobre el coronavirus: en què se centra?

Foto portada: el Taulí. Autor: David B. 

Comments are closed.