El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa telemàtica el 29 de setembre del 2020. Pla general. (Horitzontal)

Proposen unificar les mesures a les ciutats que, com Sabadell, superen els 100.000 habitants

El govern espanyol, a través del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la Comunitat de Madrid, a través del conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, han pactat presentar aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut una proposta perquè totes les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants apliquin el mateix paquet de mesures anticovid si arriben a determinats llindars d’infecció.

Són uns llindars que Madrid ja compleix i, per tant, seria la primera ciutat on s’aplicarien si prospera la proposta. Ho ha explicat en roda de premsa telemàtica el mateix Illa, que ha afegit que avui ha parlat amb tots els consellers de Salut autonòmics i que ha copsat un “ambient propici” per tirar endavant l’acord.

Illa ha admès que la situació és “complicada” i demana “actuar amb contundència”, en un escenari de discrepàncies amb el govern madrileny, que no vol limitar activitat i contactes de la mateixa manera que ho voldria fet l’executiu estatal per intentar frenar la corba de contagis de covid-19 en aquesta Comunitat Autònoma.

En aquest context, els equips d’Illa i Ayuso s’han reunit aquest dimarts a la tarda per intentar pactar una estratègia conjunta, i de la reunió n’ha sortit la proposta que el paquet de mesures (de restricció de la mobilitat i dels contactes socials) s’apliqui a qualsevol ciutat espanyola de més de 100.000 habitants que superi determinats llindars de contagis.

Quins són els indicadors?

Illa proposarà l’acció “coordinada” en salut pública aquest dimecres al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, per aplicar-la als municipis que tinguin una incidència de 500 casos positius per 100.000 habitants en els darrers 14 dies, amb una “positivitat” de les PCR superior al 10 per cent i amb un índex d’ocupació d’UCI superior al 35%.

El ministre no ha volgut concretar les mesures de restricció, que es posaran sobre la taula demà en el marc de la reunió del Consell Interterritorial. Illa també ha dit que si s’aprova la mesura les restriccions seran efectives a la Comunitat de Madrid “i això és una bona notícia per a tothom”.

Quins ciutats tindrien restriccions?

Segons han publicat aquest dimecres diversos mitjans, de moment només hi ha 10 ciutats que estan per sobre dels indicadors marcats. Les 10 estan situades a la Comunitat de Madrid: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz.

Vergés (Salut): “no ens ha calgut cap acord per actuar”

“A nosaltres no ens ha calgut cap acord amb ningú per actuar. Hem pres decisions, continuarem prenent-les i no ens sentim interpel·lats per aquests acords amb Madrid”. Així s’ha expressat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la línia del que ja va apuntar dimarts en conèixer l’acord entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid. Vergés ha insistit a Catalunya Ràdio que Catalunya seguirà treballant en base al seu pla d’acció, i sempre molt abans d’arribar als indicadors pactats amb Isabel Díaz Ayuso. Vergés ha considerat “inaudit” que Madrid no prengués mesures abans, i ha explicat que han pressionat el govern espanyol perquè almenys restringís la mobilitat.

Vergés ha avisat que Madrid “va molt tard”, i això ha preocupat molt el Govern, perquè el que passi a la capital espanyol pot afectar molts altres llocs, també Catalunya.

Quins municipis tenen més de 100.000 habitants?

Espanya té 63 municipis amb més de 100.000 habitants: hi ha dues grans conurbacions, el Gran Madrid (Madrid, Móstoles, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón, Parla, Alcobendas, i la Gran Barcelona (Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Terrassa, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Mataró). A més, hi ha les ciutats de València, Sevilla, Saragossa, Màlaga, Múrcia, Palma, Las Palmas de Gran Canària, Bilbao, Alacant, Còrdova, Valladolid, Vigo, Gijón, Vitòria, A Coruña, Elx, Granada, Oviedo, Cartagena, Jerez de la Frontera, Santa Cruz de Tenerife, Pamplona, Almeria, Sant Sebastià, Burgos, Albacete, Santander, Castelló, San Cristóbal de la Laguna, Logroño, Badajoz, Salamanca, Huelva, Marbella, Lleida, Tarragona, Dos Hermanas, Lleó, Algesires, Cadis, Jaén, Ourense, Reus, Telde (Gran Canària), Girona i Barakaldo.

Foto portada: el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa aquest dimarts. Autor: ACN.