Foto portada: gent gran, asseguda a la plaça de les Dones del textil, abans plaça Marcet. Autor: David B.

Què es pot fer en fase 1?

Sabadell i la resta de ciutats més poblades de Catalunya entren en fase 1 del desconfinament aquest dilluns 25 de maig. Porta canvis importants, com una major llibertat de moviments. Una de les grans novetats és que es permeten les reunions socials amb família, amics o companys de feina amb un màxim de 10 persones, sigui als domicilis o en terrasses. 

Algunes de les millores de la fase 1 ja es van incloure en la fase 0,5, que va començar el passat 18 de maig. Estan repassades al final de la informació. Però passar del 0,5 a la fase 1 tindrà novetats. Les novetats principals són aquestes.

Per on em poc moure?
En principi l’àmbit de referència per al govern espanyol és la província. No obstant, la Generalitat ha proposta que la unitat de referència sigui la regió sanitària. Finalment Madrid ha acceptat aquest supòsit. Hi ha llibertat de circulació dins la regió sanitària, que és l’Àmbit Metropolità Nord. Què inclou? Les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i, dins el Barcelonès, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besós. Des de Sabadell es podrà anar a Terrassa, Granollers, Badalona o Mataró però no a Barcelona ciutat (fora dels supòsits permesos per l’estat d’alarma).

Terrassa sense muntar al Passeig. Autor: David B.
Terrassa sense muntar al Passeig. Autor: David B.

La mobilitat entre àmbits sanitaris diferents no estarà permesa en cap cas, malgrat que també estiguin en la mateixa fase de la desescalada. Només està permesa en casos concrets. Si tens segona residència, hi pots anar si està dins l’àmbit sanitari.

Es permeten les trobades familiars?
Les reunions socials amb família i amics es permeten amb un límit màxim de 10 persones. La normativa diu que cal respectar la distància física entre persones tant a casa com fora. No es pot visitar encara els ancians, per tenir major risc de contagi.

Obren els bars?
De moment, les terrasses, a un 50 per cent de la seva capacitat i amb un màxim de 10 persones per grup. S’evitaran les cartes d’ús comú i entre taula i taula hi han d’haver dos metres. Cada cop que marxin els clients, caldrà desinfectar les taules i les cadires.

Canvien les franges horàries?
No. Cal respectar-les. Recordem: de 6 a 10 del matí esport i passeig; de 10 a 12 majors de 70 anys i persones dependents, de 12 a 19 hores, menors de 14 anys, de 19 a 20 hores, majors de 70 anys i persones dependents, de 20 a 23 hores, esport i passeig. És possible que les franges es moguin a mesura que faci més calor per evitar les hores centrals del dia. Però sí hi ha novetats a partir de demà: es pot fer esport en grup i passejar en grup, fins a 10 persones. I pel que respecta als menors de 14 anys podran anar acompanyats pels dos progenitors i no només per un com fins ara.

Ciutadans practicant esport al riu Ripoll durant la fase 0 del desconfinament. Autor: David B.
Ciutadans practicant esport al riu Ripoll durant la fase 0 del desconfinament. Autor: David B.

Alguns contradiccions i paradoxes: es pot anar a la terrassa d’un bar en qualsevol moment del dia, però només es pot fer esport o passejar per la ciutat dins una franja horària determinada. I com passa des de fa setmanes es pot anar a comprar a qualsevol hora però amb els nens al parc només en la seva franja. També sortir a sopar a casa d’uns amics, però no moure’s a partir de les 23 hores si no és per treballar, cuidar d’algú o comprar béns bàsics.

Què passa amb el teletreball?
Per norma general les empreses han de prioritzar, i donar facilitats, per al teletreball. Només si és impossible s’estableixen altres mesures, com distàncies de seguretat entre companys de feina i gels desinfectants a disposició de la plantilla. Si l’espai és més petit que la distància de seguretat, cal portar equips de protecció (mascaretes). També es demana escalonar horaris per evitar coincidir tan com sigui possible.

Cines i teatres?
La temporada cultural (bàsicament teatre i concerts) s’ha acabat a causa de la pandèmia. Tot cancel·lat almenys fins l’octubre. Tant la programació municipal (Faràndula, Principal i Estruch) com la privada (Teatre del Sol, Teatre Sant Vicenç i altres).

Els cines poden reobrir, però només un terç de l’aforament màxim i si es tracta d’un espai tancat, com és el cas tant de l’Imperial com de l’Eix Macià, amb un màxim de 30 persones per sala. Cal evitar a més que passin persones entre files. Es demana escalonar la cartellera per evitar que s’aplegui massa gent a la vegada. Les botigues de crispetes o de dolços estaran tancades en la fase 1. A la pràctica, no reobriran encara.

I els mercats ambulants?
Sabadell té una gran quantitat de mercats ambulants. De fet n’hi ha un cada dia de la setmana excepte els divendres (dissabte als Merinals, diumenge a la Zona Hermètica, dilluns al Mercat Central, dimarts a La Creu Alta, dimecres a Torre-romeu i dijous a Campoamor). La Fase 1 permet que obrin de nou si estan a l’aire lliure. Però en aquest cas la darrera paraula la té l’Ajuntament, que els va fer tancar ja abans de l’estat d’alarma. Si reobren, no pot haver-hi més d’un 25 per cent dels llocs de venda i un màxim d’un terç d’aforament. L’Ajuntament ho permetrà però creu que els paradistes preferiran esperar unes setmanes més.

Instal·lacions esportives?
En principi els gimnasos poden funcionar però només amb activitat individual i cita prèvia. Limitats al 30 per cent d’aforament i amb els vestuaris i les dutxes tancats en tot moment. Les instal·lacions esportives a l’aire lliure poden reobrir si són esports sense contacte físic. No així les piscines ni les zones d’aigua. És a dir, és pot jugar a tennis, pàdel o fer atletisme, per exemple, però no a futbol o bàsquet, perquè implica contacte físic.

Puc anar a un hotel?
Està permès però sempre dins la mateixa regió sanitària (recordeu que no és la província de Barcelona sinó l’Àmbit Metropolità Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Badalona, Santa Coloma de Gramanet i Sant Adrià del Besòs). Està prohibit l’ús de gimnasos, miniclubs, zones infantils, discoteques o sales per esdeveniments. Sí està permès el servei de restauració només pels clients de l’hotel.

Fase 0,5

Algunes de les mesures inicialment previstes pel govern central a la fase 1 es van acabar implantant a la fase 0,5, que van idear la Generalitat i l’ajunament de Barcelona, i autoritzar el govern espanyol. Així es van avançar i són vigents ja des del dilluns 18 de maig. Són aquestes.

Quines botigues obriran?
Totes les botigues amb menys de 400 metres quadrats de superfície poden obrir. Bona part d’elles ja ho han fet a la fase 0,5. Les que tenen més de 400 metres també poden obrir si habiliten una superfície de venda que no superi aquesta xifra. Així ho fa per exemple Ikea des de fa dies. Excepcions: les situades en centres comercials, que sí poden obrir si tenen un accés independent des del carrer. El comerç només pot obrir amb un 30 per cent d’aforament i ha de garantir la distància física entre clients. Si no, cal limitar l’entrada de clients (un client a la vegada). Cal desinfectar dos cops al dia la botiga i disposar de gel desinfectant per als clients. Els emprovadors seran individuals. Cal netejar-los després de cada ús. Si el client no s’endú la peça de roba, l’hauran d’higienitzar abans de tornar-la a posar a la venda.

Les estacions d’ITV, els concessionaris de vehicles i els centres de jardineria seguiran tenint cita prèvia de forma obligatòria.

Pla americà d'una compradora mirant l'aparador d'una botiga a la Rambla de Sabadell el 22 de maig de 2020. (Horitzontal)
Una compradora mirant l’aparador d’una botiga a la Rambla. Autor: ACN.

Llocs de culte?
Des de la fase 0,5 poden obrir, congregant un terç del seu aforament previst. Calen mesures de distància física i elements de seguretat. No es poden distribuir objectes, fulls o llibres, ni tocar o besar objectes. Els rituals amb aigua no estan permesos i per ara tampoc haver-hi cors. Pel que fa a la confessió musulmana, qui vagi a un oratori (Sabadell no té mesquites) ha de fer servir una catifa personal i ha de guardar el calçat en una bossa i separar-lo de la resta.

Vetlles i enterraments?
A la fase 0,5 es permeten, amb màxim 10 persones. A la fase 1 s’ampliarà la capacitat a un màxim de 15 persones a l’aire lliure.

I les biblioteques i museus?
A la previsió inicial, les biblioteques i museus reobrien a la fase 1. Però ja ho poden fer des de la fase 0,5, encara que a Sabadell no ho han fet. Les biblioteques estaran obertes de forma presencial per a préstec de documents. Però res més. Els documents prestats hauran d’estar 14 dies apartats abans de tornar a estar disponibles. El mateix a l’Arxiu Històric.

Els museus poden obrir de nou, però només a un terç de l’aforament. No hi haurà activitats complementàries (visites guiades, conferències, tallers…). Tampoc catàlegs, dispositius tàctils o audioguies. La consigna ha d’estar tancada.

Així seria la fase 0,5 que vol Salut per a Sabadell

Foto portada: gent gran, asseguda a la plaça de les Dones del tèxtil, abans plaça Marcet. Autor: David B.24