El Passeig de la plaça Major, aquest dissabte al migdia. Autor: J.d.A.

Quines activitats essencials es mantenen i quines s’aturen?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que s’extrema el confinament fins després de Setmana Santa. Aquesta proposta significa que s’aturarà l’activitat econòmica durant dues setmanes amb un permís retribuit per als treballadors, que en tot cas hauran de recuperar les hores més endavant.

La mesura vol que la mobilitat encara es redueixi més, calculen que un 15 per cent. Comença aquest dilluns 30 de març fins el proper dijous 9 d’abril, ambdós inclosos.

Què és un permís retribuït recuperable?

El permís retribuït recuperable suposarà que els treballadors rebin el seu salari amb normalitat però que les hores no treballades s’acumularan a una bossa que es recuperarà al llarg del temps un cop acabi el confinament. El permís el pagaran les empreses, per això les hores són recuperables. Aquelles activitats que es puguin fer via teletreball han de seguir el seu curs com fins ara.

La decisió es pren perquè, diuen, estem a les portes de la Setmana Santa i es podrà tallar de manera més agressiva els contactes, ingressos hospitalaris i pressió sobre les UCI. Però la pregunta que tothom es fa és: quines són les activitats essencials i per tant les que podran seguir amb el seu dia a dia?

Activitats essencials que es mantindran actives

El Consell Extraordinari de Ministres ha detallat quines són les activitats essencials que han de seguir endavant.

Cal tenir en compte que a banda de les activitats pròpiament, també es mantenen actives les que es deriven d’aquests sectors. Els serveis essencials del decret del 14 de març són l’alimentació de persones i animals, sanitat, forces i cossos de seguretat de l’Estat, mitjans de comunicació i transport públic. Els establiments que es mantindran oberts (i totes aquelles activitats relacionades amb ells) són:

  • Establiments minoristes d’alimentació, begudes, productes i bens de primera necessitat
  • Productes farmacèutics, mèdics, òptiques i productes ortopèdics i d’higiene
  • Premsa i papereria
  • Combustible per a l’automoció
  • Estancs
  • Equips tecnològics i de telecomunicacions
  • Aliments per animals de companyia
  • Comerç per Internet, telefònic o per correspondència
  • Tintoreries i bugaderia
  • A banda, es podran mantenir en activitat les indústries que s’hagin reorientat a la producció d’abastament de productes sanitaris bàsics (bates, gels, mascaretes…). Així les coses, indústria tèxtil que faci mascaretes i bates o empreses de begudes alcohòliques que terballi en gels hidroalcohòlics, per exemple, no han de parar.

Sobretot la indústria productiva que no s’hagi adaptat a la fabricació de material sanitari o no es dediquin al subministrament d’alimentació o bens de primera necessitat, i que s’hauran de sumar als que ja estaven tancats: bars, restaurants, discoteques, zones culturals i d’oci, espais esportius, parcs, auditoris i tot el que no estigui recollit entre els serveis essencials.

Foto portada: el Passeig de la plaça Major, fa uns dies. Autor: J.d.A.