Foto portada: la soprano María Hinojosa, durant la seva actuació. Autor: David B.

Record i reivindicació en l’homenatge als morts de la Covid-19 i als sanitaris

Acte de record i reivindicació aquest vespre a la plaça del doctor Robert, convocat per la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell i encarant la recta final dels 10 dies de dol oficial convocats pel govern central. El moviment veïnal agraeix la tasca dels sanitaris, reivindica la gestió pública de la sanitat i avisa que no oblidaran que l’alta mortalitat que ha tingut la pandèmia a Sabadell, Catalunya i Espanya té responsables. 

La FAV sosté que sense les retallades sanitàries de la darrera dècada els hospitals i els ambulatoris haguessin estat millor preparats per lluitar contra la Covid-19. I que amb un sistema de residències públic, i no gairebé en mans de les empreses privades en la seva totalitat, els morts haguessin estat milers de persones menys. “No oblidarem les retallades”, ha avisat el president de la Federació d’Associacions Veïnals, qui de cara a futur tem que “d’aquesta crisi els pobres sortiran més pobres i els rics sortiran més rics”.

“Sense les retallades el sistema hagués estat en millors condicions”, ha assegurat Jaume Garcia Arija llegint el manifest, “i les residències haguessin evitat milers de morts si haguessin estat més públiques”. Gairebé la meitat de les defuncions s’han produït en geriàtrics. Garcia Arija ha recordat el dèficit de llits d’hospital de l’àmbit de Sabadell i ha assegurat que també es va “debilitar” l’atenció primària amb 1.300 treballadors menys que fa alguns anys. No s’han esquivat crítiques a la “hipocresia política” de parlar “d’herois” mentre han estat d’incapaços de frenar la pandèmia en les primeres setmanes. La concentració ha comptat amb l’assistència de regidors de tots els partits amb representació municipal (PSC, Esquerra, Crida, Cs, Junts i Podem).

El president de la FAV Sabadell, Manuel Navas. Autor: David B.
El president de la FAV Sabadell, Manuel Navas. Autor: David B.

S’ha recordat que la pandèmia ha colpejat més Madrid i Catalunya, les comunitats més poblades però també on més s’ha retallat i privatitzat la gestió de la sanitat. Després de Garcia Arija ha seguit l’actor Enric López, qui ha reivindicat que s’incrementi el pressupost de sanitat per arribar a la mitjana europea.

La concentració, que ha aplegat unes 300 persones, ha començat amb un minut de silenci en record dels difunts de la pandèmia. I ha seguit amb un aplaudiment cap als professionals sanitaris i de la resta de serveis que han estat en primera fila en els darrers mesos.

L’acte ha finalitzat amb la lectura d’un poema de Mario Benedetti i una actuació de la soprano sabadellenca Maria Hinojosa, de gran trajectòria però que ha actuat molt poc a la seva ciutat fins ara. Hinojosa ha completat una breu però intensa actuació, molt aplaudida.

Foto portada: Hinojosa, durant la seva actuació. Autor: David B.