Foto portada: el director general de la CSPT, Joan Martí. Autor: J.d.A.

Moviments a la direcció del Parc Taulí

  • El director general Joan Martí relleva la seva número 2 i l’envia a coordinar la relació entre el Taulí i els CAP. 
  • Martí agafa temporalment les regnes de l’hospital de Sabadell i de l’Albada entre crítiques creixents de la plantilla. 

La pandèmia de coronavirus remet però es fa més visible el malestar de la plantilla de l’hospital de Sabadell, que ha estat durant prop de dos mesos treballant a la màxima intensitat per contenir el coronavirus. Aquest dilluns a més s’ha conegut el cessament de la directora de l’hospital, Cristina Carod. El director general de la Corporació, Joan Martí, mou peces en plena pandèmia dins la segurament més sensible empresa de la ciutat. 

Una quarantena de treballadors, s’han queixat aquest dilluns davant Joan Martí. Demanaven canvis després d’unes setmanes duríssimes al centre on “s’ha carregat a les espatlles dels professionals un cop més sortir endavant”. “Estem cansats d’una direcció que no ha estat a l’alçada de les circumstàncies en cap moment”, sostenen.

Una decisió presa fa dies

Hores després, i segons ha avançat Ràdio Sabadell, Martí ha mogut peces tot i que, segons diverses fonts consultades, la decisió estava presa feia dies. S’havia comunicat a diverses persones del Consell de Govern, on els representants de la Generalitat tenen majoria però hi és present també l’Ajuntament i la UAB.

Martí és el màxim responsable de la Corporació Sanitària des de l’any 2014. Per sota seu, hi ha sis direccions executives més. Sens dubte, la més important és la direcció de l’hospital de Sabadell i del recinte socionatari (Albada i Centenari). És la que dona caràcter de número 2 de la Corporació Sanitària, la principal empresa de la ciutat i molt sensible ara mateix. Fins avui la número 2 del Taulí era Cristina Carod. Només arribat a la direcció de la Corporació, Martí la va fitxar del grup mèdic privat IDC-Capio, on va tenir la direcció mèdica tant de la Clínica del Vallès primer com de l’hospital del Sagrat Cor de Barcelona.

Carod, a la coordinació amb la primària

Ara Carod tindrà noves funcions. A partir d’ara Martí assumeix a partir d’ara també la direcció executiva de l’hospital de Sabadell i de l’Albada. Carod passarà a gestionar la coordinació entre l’hospital i els CAP de la ciutat. El nom oficial del seu nou càrrec és Comissionada per l’atenció primària hospital de Sabadell.

Així Martí s’investeix ara de superpoders per gestionar l’escenari del desconfinament i l’evolució de la pandèmia aturat el duríssim cop de març i abril que ha deixat més de 300 morts a l’hospital. L’emissora municipal assegura de fonts del Parc Taulí que la reorganització de la direcció de l’hospital continuarà properament.

Protestes a l’alça de la plantilla

Els moviments interns arriben dies després que es refermin les reivindicacions de diversos sectors de la plantilla. Així a les queixes per manca de protecció als sanitaris durant la pandèmia, a les llargues jornades de 12 hores, a la manca de proves PCR o testos ràpids que va fer el sindicat IAC-Catac fa uns dies a través de les xarxes socials, s’afegeixen les reivindicacions de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Taulí (PATT), al voltant de la recuperació dels drets laborals i salarials perduts. Així demanen recuperar el 5 per cent del sou perdut l’any 2010 i els incentius de les anomenades DPO (direcció per objectius). Els treballadors de l’ICS sí han cobrat les DPO però els del Taulí (sanitat pública de gestió concertada) no ho han fet pas.

En el comunicat escrit pels treballadors que han protestat aquest dilluns, asseguren que “aquesta situació ens ha obligat a fer un exercici diari de contenció emocional per poder seguir treballant però, també, ha fet que al final diguem prou. Hem vist les condicions en què heu estat atesos, les quals sabem que no sempre han estat les més adequades”.

Problemes crònics a la pandèmia

La crisi del coronavirus ha agafat el Parc Taulí amb dos problemes crònics: manca de llits per una àrea de 420.000 habitants, sense rastre de l’hospital lleuger promès a Cerdanyola i Ripollet. I la saturació del servei d’Urgències, amb les obres per tenir 72 llits nous sense finalitzar. L’hospital ha estat al 90 i molt per cent bolcat en la lluita contra el coronavirus. Ara es vol començar a reprendre activitat operatòria i assistencial.

Més info: 

Foto portada: el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí. Autor: David B.