Foto portada: militars, a la residència del carrer Sant Joan, al Centre, aquest dijous al matí. Autor: David B.

Residències i coronavirus: “Ens falten mans; tothom està doblant torn”

  • Les residències més afectades pel Covid-19 tenen falta de material i de personal. 
  • Altres centres rebaixen la urgència; els alcaldes demanen més recursos i Quim Torra fa autocrítica.

Cada residència és un món. Mentre algunes han manifestat que el seu estat en plena pandèmia de coronavirus és crític altres rebaixen la urgència. Les més afectades constaten una dramàtica manca de material sanitari i de personal, que ha hagut d’agafar la baixa per presentar simptomatologia del virus, fins a residents infectats i aïllats. Les més ben parades dificultats per derivar residents a l’hospital o falta de test de detecció. Els gerents de les residències mostren la seva preocupació i alhora bona voluntat, però lamenten que, sovint, se’ls assenyali amb el dit. I en general se senten molt poc acompanyats per l’administració. 

La situació d’algunes residències de gent gran de Sabadell és crítica. Literalment, treballen al límit. Així ho han explicat els gerents de dues residències que han volgut fer declaracions a aquest digital. Altres centres també tenen problemes però no els volen fer explícits perquè tenen por a ser assenyalats com a focus de coronavirus i a què es generi un estat de pànic en les famílies dels residents.

Falta de material i de personal

La superiora de la històrica residència del cèntric carrer Sant Joan Hermanitas de los Ancianos Desamparados, Aurelia Santillán, parla amb tota sinceritat: “ningú no fa res”, ha dit. Assegura que estan en contacte amb l’Ajuntament, amb el Centre d’Atenció Primària (CAP) del seu àmbit i fins i tot amb la Generalitat. “Ens pregunten si tenim material”, ha explicat. I la realitat és que no en tenen, i tampoc els arriben les comandes que demanen.

A la residència Hermanitas, a dia d’avui, tenen set professionals de baixa, tres interns han donat positiu al test de detecció del coronavirus i 20 presenten símptomes com febre o ofecs i, per tant, estan aïllats “en una mateixa planta”. En total, compten amb 107 residents, i cap defunció.

“Ens falten mans”, ha lamentat Santillán. “Tothom està doblant torn, estan molt cansades”, ha indicat. “Els familiars truquen, però cap ve de voluntari a ajudar, tenen por”, ha conclòs.

Santillán, malgrat tot, ha volgut tenir un agraïment cap a aquelles persones que els porten material a la residència. “Venen persones d’altres pobles que ens han fet mascaretes i bates”, ha dit. La Policia Municipal, a més, també els ha portat els guants i les mascaretes que han aconseguit recopilar. “Però l’Ajuntament no ens ajuda en res”, ha lamentat.

Problemes similars a la residència Jardins de Castellarnau, la que va cridar a l’exèrcit la setmana passada per desinfectar. “Érem 30 treballadors i 18 han renunciat a venir. Molts tenen por d’encomanar-se”, ha indicat el seu cogerent, Òscar Ripol. En aquest sentit, Ripol ha explicat que ha contractat personal que no té “la formació desitjada però sí experiència”, com permet ara la normativa. Els professionals que queden, d’altra banda, “han de donar un cop de mà”. “Tothom ha de col·laborar”. Segons assegura, és difícil trobar gent: “arriben, pregunten si hi ha infectats o si hi ha hagut defuncions, i després marxen”.

La residència compta, normalment, amb poc més de 50 usuaris. En l’actualitat, de les 17 persones a les quals se’ls ha realitzat el test, totes han donat positiu. Els han aïllat a una planta. A més, s’han vist en l’obligació de derivar uns cinc interns a l’hospital. “A dos d’ells estaven tan malament que no els van acceptar”, ha lamentat.

Miltars a la residència, aquest dissabte. Autor: X.Hurtado.
Miltars a la residència de Castellarnau, dissabte. Autor: X.Hurtado.

La residència va tancar les portes als familiars setmanes abans que es decretés l’estat d’alarma, perquè intuïen el que estava a punt de succeir. Això “va portar problemes amb moltes famílies, que ara entenen per què ho vam fer”.

Jardins de Castellarnau va ser la primera residència de Sabadell que va contactar amb l’exèrcit per demanar ajuda en la desinfecció (més info: “Les administracions no ens han facilitat res“). En els darrers dies també l’ha sol·licitat la residència Hermanitas de los ancianos desamparados que, tant aquest dimecres com aquest dijous, han comptat amb la presència del cos militar. “Estan fent una molt bona feina”, ha indicat Santillán, agraïda.

SOS vallesà

Aquesta setmana diversos ajuntaments del Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa al capdavant) han demanat més atenció a les residències (més info: ‘SOS vallesà‘). També ho va fer l’ajuntament de Barcelona fa uns dies. L’ajuntament de Sabadell assegura que ha reforçat la neteja dels espais exteriors dels centres de gent gran a través de l’empresa SMATSA o dels voluntaris forestals de l’ADF.

Torra reconeix que no s’ha informat bé de la situació 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha admès que no s’ha informat prou bé de la situació a les residències de gent gran arran de la crisi pel coronavirus. En una entrevista a Ser Catalunya, ha afirmat que no s’ha explicat “amb la claredat que s’hauria d’haver fet des del primer moment” i que això ha creat “alarma social”, un “punt de desconfiança” i una “certa angoixa”.

L’altra cara de la moneda: “tot va bé”

Hi ha residències que només constaten per ara problemes menors. Així ho diuen almenys. Ho assegura el subdirector de la residencia de La Creu Alta La Font I, Eduard Toz. Segons ell, l’únic problema que tenen en el centre, així com a la Font II, és que els costa més derivar a les persones als hospitals. També continua sota normalitat l’activitat a la residència Ciutat de Sabadell, al barri de Covadonga, segons respon la recepcionista: “aquí no hi ha confinats ni casos de coronavirus”. A la residència Santa Rosalia, al Centre, en paraules de l’encarregada, Maite Molina, no hi ha “cap infectat ni cap persona, ni auxiliar ni usuari, amb simptomatologia”. Això sí, també pateixen la manca de material. Tampoc hi ha “ni casos positius ni persones amb simptomatologies” a la residència DomusVi, a l’Eixample, segons ha indicat l’assistenta de direcció, Patricia Hoyos. “Hi ha dues persones que ara són a casa, però perquè estaven refredades”, ha indicat. També lamenta la falta de material però agraeix les donacions.

Foto portada: vehicles militars, aquest matí, a l’entorn de la residència de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados, al carrer Sant Joan, al Centre. Autor: David B. 

Comments are closed.