Hospital Parc Taulí. Autor: David B.

Sabadell, entre els 10 municipis catalans amb més casos nous de Covid

  • Una setantena de positius en una setmana enfilen Sabadell entre els 10 municipis catalans amb més casos nous. 
  • De moment el virus no s’escampa amb facilitat (no hi ha transmissió comunitària): 34 positius l’última setmana per cada 100.000 habitants. 

La primera onada del coronavirus, al mes de març, va arribar molt aviat a Sabadell. Tan aviat que durant algunes setmanes Sabadell va ser la ciutat catalana més colpejada pel nou coronavirus a excepció de Barcelona. En canvi, fins ara, en els rebrots (o segona onada, ja es veurà) Sabadell estava sortint millor parada. No obstant, aquesta setmana la ciutat ja està entre les 10 catalanes amb més casos nous.

La xifra tampoc diu cap catàstrofe per a la cinquena ciutat catalana en població (ara la desena en nous contagis), però sí de com s’està estenent la taca d’oli dels contagis en les darreres setmanes per tot el territori català. Les xifres surten de l’investigador de la UPC Gerard Giménez, que analitza les dades oficials i s’ha convertit en el desconfinament en una font fiable de l’evolució de la pandèmia a Catalunya. Sabadell és el desè municipi amb més nous casos. Li van per davant la capital catalana, els municipis més afectats de la primera corona al Baix Llobregat (L’Hospitalet, Cornellà, Esplugues), municipis del Segrià (Lleida o Alcarràs, la zona 0 ara mateix del coronavirus a Catalunya) i Figueres. Però també Badalona i Santa Coloma. La taca d’oli del coronavirus es va estenent de nou.

Ara ho fa però amb una altra aparença: de forma més lleu, fins al moment almenys, que al març. Els ingressos hospitalaris han pujat, però de forma poc destacable (sis hospitalitzats a Sabadell el passat dijous, segons el Parc Taulí) i de moment els rebrots afecten més la gent jove i els afecten de forma molt més lleu o sense símptomes.

De moment, no hi ha transmissió comunitària i el virus no corre amb total facilitat, com va passar entre març i abril. Segons les dades de Giménez, a Sabadell hi ha 34 positius la darrera setmana per cada 100.000 habitants. La xifra a partir del qual s’encenen les alarmes és 50. No obstant, bona part dels municipis catalans més afectats la superen de bon tros. Barcelona està a 95, L’Hospitalet a 291, Badalona a 84 o Santa Coloma de Gramenet a 103.

El CAP Sant Oleguer i els CAP Ca n’Oriac i Nord, els que més detecten

Segons les dades de Giménez, en la darrera setmana s’han produït 72 nous casos de coronavirus a Sabadell. Ell deixa les dades dels darrers tres dies fora dels còmputs, perquè no es consideren del tot fiables, ja que sovint hi ha agregacions o supressions de casos positius. Segons el públic Mapa de casos de coronavirus per municipi, entre dimarts i aquest dissabte s’han confirmat a Sabadell 71 nous casos a Sabadell (en quatre dies). Continua havent-hi un increment important de casos, sense explicació a nivell institucional, vinculat al CAP Sant Oleguer (17 positius en quatre dies; 44 des del 14 de juliol). Increment destacable també de casos a la zona nord, tant al CAP Ca n’Oriac (33 casos des del 14 de juliol) com al CAP Nord (11 casos des del 14 de juliol). Al nord s’han fet moltes proves els darrers dies. Preocupació també al districte sisè, la zona sud (30 nous casos des del 14 de juliol). 14 casos des del 14 de juliol al CAP Merinals, que també inclou Gràcia. Situació controlada tant a Torre-romeu, La Concòrdia, Can Rull i el Centre, la zona que acumula el 70 per cent de les places de residències de gent gran, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia a la primavera.

Foto portada: l’hospital Parc Taulí, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.