Supermercats buits i carros plens als supermercats per por al confinament

L’escena és prou generalitzada, no succeeix a tots els supermercats de la ciutat per igual però ja se n’escapen pocs. Els lineals de les principals grans superfícies es buiden aquests dies a gran velocitat: llegums, pasta, oli, arròs, carn, peix, verdures, productes de neteja (amb els cèlebres gels antisèptics al capdavant) però fins i tot el paper higiènic es venen en quantitats superiors a les habituals. 

A diferència de la Comunitat de Madrid, les escoles catalanes segueixen obertes. Però si a la capital del regne el tancament escolar ha servit per explicar el buidatge dels lineals dels supermercats, a Catalunya no s’explica per res més que por al contagi, imitació i certa previsió en la voluntat de fer rebost. Productes envasats, com llegums, oli, llet, d’altres com pasta o arròs però també producte fresc com la carn, els ous i el peix es venen a gran velocitat.

El Mercadona del Passeig de Rubió i Ors, aquest vespre. Autor: David B.
El Mercadona del Passeig de Rubió i Ors, aquest vespre. Autor: David B.

Ja va començar a passar a començaments de setmana però el fenomen ha anat a més aquest dimecres a la ciutat. A mig matí alguns supermercats d’una coneguda cadena s’han quedat gairebé sense existències en diversos barris. Carros plens de compra i lineals buits a mig matí d’un dimecres laborable. L’hora menys consumista d’un dels dies amb menys consum de la setmana, amb tota seguretat.

Desproveïment?

Per ara, els distribuïdors d’alimentació descarten que hi hagi risc de desproveïment i asseguren que el subministrament està garantit malgrat la major afluència de vendes. L’Associació Espanyola de Distribuidors, Autoserveis i Supermercats Asedas (entre els seus socis hi ha Mercadona o Dia) insisteix que “Espanya té una de les distribucions alimentàries més eficients d’Europa i amb un equipament preparar per fer front a situacions extraordinàries”. La consultora Nielsen ja va detectar fa uns dies un increment general de vendes del 8 per cent a causa sobretot de les compres d’arròs, pasta o llegums, que van créixer entre el 30 i el 47 per cent respecte les mateixes dates de l’any 2019.

Les autoritats criden a la calma, demanen prudència i fins i tot un cert sentit cívic de no acaparar. Però la por és superior.

Foto portada: un gran establiment, al barri de Can Llong, aquesta tarda. Autor: S.López / cedida.

Comments are closed.