Cues en una farmàcia aquest dissabte a la plaça d'Espanya. Autor: J.d.A.

Tot el que has de saber sobre el repartiment de mascaretes a les farmàcies

Les mascaretes comprades pel govern català que es distribuiran entre la població arriben a les farmàcies finalment a partir d’aquest dilluns 20 d’abril. N’hi ha una gratuïta per persona i després d’uns dies es començaran a vendre la resta.

Aquest dilluns arribaran 1,5 milions de mascaretes a les farmàcies, el 10 per cent del total. La Generalitat demana contenció i que les vagi a buscar primer qui no en tingui i les necessiti. Aquestes són les claus de l’operatiu:

  • En principi s’han comprat 14 milions de mascaretes i n’hi ha suficients perquè cada un dels 7,5 milions de catalans en tingui dues. L’operatiu està desvinculat de la compra de mascaretes per a treballadors sanitaris o serveis essencials i és específic per a la població en general.
  • La primera és gratuïta amb el carnet de salut. Es pot recollir entre el 20 i el 27 d’abril. Cal el carnet de salut però no que les reculli el titular.
  • Les mascaretes que es repartiran seran quirúrgiques amb tres capes. Poden retenir les partícules en sortida. Per tant, estan dissenyades per evitar que qui les porti contagiï a algú però no eviten contagiar-se del tot.
  • En principi són mascaretes recomanades per un ús de diverses hores i no es poden reutilitzar. Però donades les condicions actuals de pandèmia,i vista l’escassedat, es poden reutilitzar sempre seguint directrius de sentit comú: no mullar-les, guardar-les en el sobre de paper on seran entregades a la farmàcia i tenir cura de no tocar-les directament. Així ho diu el president de la Federació d’Associacions de Farmàcias de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, a l’agència Efe.
  • A partir del 28 d’abril d’aquí es pot aconseguir una segona mascareta però s’haurà de pagar, a un preu prou econòmic (menys d’un euro per unitat, 0,76 euros per unitat) i sempre que hi hagi existències.
  • Qualsevol familiar pot agafar la mascareta amb el carnet de salut, per tant, es fa una crida a mantenir el confinament especialment de la gent gran.
  • Cada farmàcia té una partida inicial de 450 mascaretes. Els farmacèutics i el govern català fan una crida per evitar cues. A partir de dijous arribarà una segona remesa. L’entitat demana a la ciutadania “solidaritat i responsabilitat” i deixar que les adquireixin primeres les persones amb major risc i necessitat. En una línia similar s’ha pronunciat la portaveu del govern català, Meritxell Budó.
Foto portada: cues en una farmàcia, el 14 de març de 2020, a la plaça d’Espanya de Sabadell. Autor: J.d.A.