Tot el que has de saber sobre les noves restriccions

Aprovades les noves restriccions per mirar de frenar els contagis de coronavirus. La Generalitat defensa que s’actua ara per evitar un “confinament total de la població”. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonés, defensa que les mesures són “dràstiques” però necessàries. 

“O ens anticipem a aquesta segona onada de la Covid-19 o caldrà tornar al confinament total de la població”, ha dit Aragonés. L’objectiu de totes les mesures aprovades, segons el govern català, ara és doble: reduir la mobilitat i anul·lar els contactes socials esporàdics.

1. Els bars i restaurants tancaran durant els propers 15 dies. Només podran fer menjar a domicili, que també podrà ser recollit al local. Els hotels poden servir els seus clients, però no ningú de fora. “Una mesura difícil però necessària”, ha convingut Aragonés. A la pràctica, els bars i restaurants tornen a la casella de sortida: la mateixa del confinament pur. Les patronals del sector ja han anunciat que portaran el tancament als tribunals.

2. Qualsevol local comercial de contacte directe, per exemple de bellesa, ha de tancar també. Hi ha una excepció: les perruqueries, que es consideren un servei essencial d’higiene.

3. L’aforament del sector comercial es redueix al 30 per cent. S’aplica a tot el comerç, tant el més local i urbà, que es va desconfinar primer, com a les grans superfícies, que van reobrir més tard en fase 2. També als mercats ambulants (n’hi ha sis a Sabadell), que ja amb aquesta limitació van tancar perquè no els sortien els números.

Gent al centre comercial Via Sabadell, aquest dilluns. Autor: David B.
Gent al centre comercial Via Sabadell, al juny. Autor: David B.

4. Cines, teatres i altres equipaments culturals veuran reduït el seu aforament al 50 per cent de capacitat. Ara per ara l’aforament estava limitat al 70 per cent del total. A més, les funcions han d’acabar a les 23 hores com a molt tard.

5. A les universitats es demana fer les classes de forma telemàtica. L’ensenyament a escoles bressol, escoles de primària i instituts es manté com fins ara.

6. Els gimnasos tindran limitat el seu aforament a la meitat. Les pistes esportives sense vigilància queden tancades. Els partits esportius no professionals s’anul·len també durant dues setmanes. No els entrenaments. “La pràctica esportiva és segura. Però hem de contribuir a que la mobilitat es redueixi”, ha dit la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Foto portada: instal·lacions del CN Sabadell, a Can Llong.
Les instal·lacions del CN Sabadell, a Can Llong.

7. Els parcs infantils no es poden usar a partir de les 20 hores.

8. Els serveis religiosos també veuen reduït el seu aforament al 50 per cent.

9. Se suspenen els congressos, fires i convencions durant el mes d’octubre. Fira Sabadell tenia reservat el cap de setmana del 24 i 25 d’octubre una nova edició de Fira Nuvis.

10. Les sales de jocs i bingos tancaran.

A més, hi ha dues recomanacions generals a aplicar sempre que sigui possible.

  1. Es recomana el teletreball. La legislació ho ha deixat en la lliure entesa entre els treballadors i les empreses.
  2. Es recomana no moure’s fora del domicili si es pot evitar. Tampoc s’han presentat de moment restriccions de mobilitat.

Aquestes mesures i recomanacions se sumen a altres ja vigents des de fa temps. Aquest és un resum:

  1. Mascareta obligatòria en espais interiors i també a la via pública. Un dels pocs països europeus que obliga a portar la mascareta en tot moment al carrer.
  2. Reunions limitades a un màxim de sis persones. Primer les reunions es van limitar a 10 persones. Ara a sis. Holanda ja les limita més encara: a quatre a espais oberts.
  3. Sense oci nocturn (bars musicals o discoteques) des de l’estiu.

Les noves restriccions començaran a ser vigents a partir de divendres 16 d’octubre. Abans, però, s’han d’aprovar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ara per ara, els contagis van a l’alça i hi ha un miler d’hospitalitzats per Covid-19 a Catalunya. Prop d’un 10 per cent estan a l’hospital de Sabadell, des de l’estiu el que més ingressats té de Catalunya. Els ingressos per Covid al Taulí han pujat un 20 per cent en sis dies: de 77 a 92.

Foto portada: un restaurant tancat per la Covid, al març. Autor: David B. 

Comments are closed.