Trobar hora per vacunar-se: trobar una agulla en un paller pels més joves

Aconseguir cita per vacunar-se contra la Covid-19 és gairebé una missió impossible. Els joves són l’únic col·lectiu que encara no està immunitzat i, a diferència de les altres franges d’edat a qui han obert la convocatòria amb comptagotes, aquests tenen problemes de tota mena perquè els vacunin. L’escassetat d’equipaments municipals habilitats per aquesta funció, així com la manca de mostres, obliga els interessats a desplaçar-se, com puguin, fins a un altre municipi; independentment de la distància que hi hagi. A més, la plataforma dona poques opcions per escollir: o et vacunes el dia que et proposen, i al lloc que t’indiquen, o millor que tornis a provar sort.

Un sabadellenc obra la pàgina de la cita prèvia. A les 17:00 hores hi ha tres punts de vacunació massiva on podria anar: al Centre de Joenessa Antara de Vielha, al Teatre Auditori Llinars del Vallès o a la Sala Kursaal de Valls. La segona opció seria bona idea si no fos perquè els seus pares treballen i, per tant, hi hauria d’anar amb transport públic (una hora i vuit minuts). Ho torna a provar. A les 17:05 hores hi ha dues opcions, però diferents a les de fa cinc minuts: el Palau Firal de Girona i el Palau d’Esports de Granollers. El jove clica sobre la segona pestanya. “Ho sentim! Ja no hi ha més cites disponibles en aquest centre”. No entén res. Ho torna a provar. Ara no n’hi ha enlloc. Cansat, tanca la pàgina de vacunació.

Aquesta escena és la que han viscut una vegada i una altra la majoria de joves que es volen vacunar contra la Covid-19. Per arribar a aquest punt del procés, abans han hagut de trobar un d’aquells pocs moments del dia on la pàgina no està col·lapsada. Hi ha tanta cua, que els usuaris han d’agafar torn pel simple fet de veure on podrien anar.

“El primer pas és donar les dades. Com que sabia que ho hauria de provar més vegades, les vaig escriure totes en un document Word perquè només em calgués fer un ‘copiar i enganxar’. Vaig estar quatre dies intentant demanar cita, i quan ho vaig aconseguir, feia una hora que entrava i sortia de la pàgina” explica Margarida Julián, una jove sabadellenca recent vacunada a Mataró.

Sobre això, Joel Victori, un sabadellenc de 16 anys que encara busca cita, critica que la pàgina de Salut està mal feta. El jove, que estudia i es dedica a la informàtica, considera que la inscripció hauria de ser l’últim pas, una vegada confirmat que hi ha hora i centre disponible. “Així perdem el temps i la paciència”, afegeix.

Problemes sobretot pels més joves

El 30 de juny es va obrir la convocatòria de vacunació a totes les persones que tenen entre 16 i 28 anys, mentre que en casos anteriors s’havia fet per franges d’edat més reduïdes. El fet que hagin posat a tots els joves de Catalunya en el mateix sac ha provocat incoherències de tota classe: a Sabadell et donen hora per vacunar-te a la província de Lleida o Girona, mentre que allà et donen hora per vacunar-te aquí al Vallès o a Barcelona. En la mateixa línia, de la quantitat d’usuaris que hi ha demanant cita al mateix temps, pot ser que quan un d’ells vagi a confirmar el dia i l’hora de la vacuna, aquella opció ja no estigui disponible i, per tant, hagi de tornar a començar de zero. Aquest és el cas del Max Ruíz, un altre noi que, després de superar els 40 intents, va anar a vacunar-se al Palau Firal de Barcelona dijous passat.

“No penso anar a Lleida a vacunar-me, i menys dues (o tres) vegades. Fa dues setmanes que provo de trobar hora a Sabadell, Terrassa o algun lloc per aquí, però no hi ha res. També estic apuntat des de fa molts dies a una llista d’espera del CAP Centre, però ningú diu res” lamenta Joel Victori.

En canvi, la Núria Ramírez i el Dídac Torres són dos sabadellencs que han aconseguit posar-se la primera dosi relativament a prop. Torres ho va provar per dos aparells electrònics de manera simultània i, després de gairebé una setmana, va aconseguir hora a Badalona per injectar-se la primera dosi de Pfizer. Ramírez, en canvi, va estar provant sort una setmana més que ell i va aconseguir escurçar distàncies: al Centre cívic Can Pantiquet de Mollet del Vallès.

Els qui no han tingut problema són els estudiants en pràctiques dels col·lectius prioritaris: metges, infermers, educadors socials, docents… A aquests se’ls va administrar el vaccí en les primeres fases del procés de vacunació. Els seus companys no ho tenen gens fàcil i han d’enginyar-se-les per trobar la millor combinació possible. Alguns agafen cita allà on poden i, més endavant, la modifiquen per un centre més proper. Ramírez i Julián van intentar fer aquesta jugada, però no els va sortir bé.

El ‘vacunòdrum’ es desmunta en un moment crític

Als dos punts de vacunació que queden a Sabadell (la Pista Coberta va tancar portes aquest diumenge) hi ha poques persones d’entre 16 i 29 anys. La majoria de veïns venen a posar-se la segona dosis i, els altres, que ja són més de fora, la primera. En part, les dificultats per aconseguir cita expliquen perquè només un 2 per cent dels sabadellencs entre 16 i 19 anys estan totalment vacunats, així com perquè només un 15 per cent dels joves entre 20 i 29 han rebut la primera dosi. De fet, només el 21 per cent de les persones entre 35 i 39 anys, a qui se’ls va obrir la convocatòria ara fa un mes i quatre dies, tenen la pauta completa.

Percentatge de població vacunada a Sabadell a dia de 16/07/2021. Autor: Ajuntament.

Segons l’administrativa del Casal Cívic Arraona Merinals Eva Moratonas, els problemes per trobar cita a Sabadell es deuen a una insuficiència de mostres. No obstant això, justament aquest dilluns que ve recarregaran els dos punts de vacunació massiva de Sabadell i, per tant, hi haurà més oportunitats.

No obstant això, el tancament del ‘vacunòdrum’, que ha dispensat prop de 170.000 vacunes en només 48 dies, ha provocat malestar al govern municipal i altres entitats, com la Cambra de Comerç. A més, els Centres d’Atenció Primària ja no fan PCRs ni tests d’antígens als possibles asimptomàtics, fet que encara els deixa en una situació de més incertesa davant el virus. Aquest dimarts, però, el Consell de Ministres va aprovar el decret que permet vendre proves ràpides a les farmàcies sense recepta mèdica.

Més info:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Casal Cívic Arraona Merinals, aquest dimarts a la tarda. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.