Foto portada: l'exterior de l'Escorxador de Sabadell, aquest dimecres. Autor: David B.

Un brot de Covid obliga a tancar dues setmanes l’Escorxador

Un brot que afecta mig centenar de treballadors de l’empresa Maper Carns, a l’Escorxador de Sabadell, obliga a tancar la producció en aquesta instal·lació de la ciutat, el principal escorxador de boví de Catalunya. El sindicat Comissions Obreres denuncia que l’empresa no compleix les mesures de prevenció. Un extrem negat per la gerència a aquest digital, qui sosté que tenen tots els equips de producció des de la passada primavera. 

Tres treballadors van donar positiu en Covid durant el cap de setmana. Segons explica el conseller delegat de l’empresa Escorxador Sabadell, Rafel Ylla, a instàncies de l’empresa es va procedir a fer un test de Covid a tota la plantilla que havia tingut contacte amb ells. A hores d’ara s’han confirmat mig centenar de contagiats, 53 segons el sindicat Comissions Obreres, tot de la secció de matadors. A més la resta de treballadors que han tingut contacte amb els contagiats han de fer quarantena a casa.

De tal manera que no només la secció de matança sinó tot l’escorxador ha hagut d’aturar la seva producció, des de la nit d’aquest 29 de setembre i en principi fins el dia 11 d’octubre. L’escorxador de Sabadell és el principal de Catalunya pel que fa al sector boví i exporta prop de la meitat de la seva producció, segons dades de l’any 2015.

El tancament de l’escorxador de Sabadell per Covid es produeix just quan també també l’escorxador de Mercabarna. En aquest cas, per deficitari. Des de Sabadell s’esperava un increment de producció a causa del tancament de Mercarbarna, que ara haurà d’esperar almenys dues setmanes. Ara mateix s’està derivant la producció a altres instal·lacions del país.

CC.OO denuncia la manca de mesures

El sindicat Comissions Obreres denuncia la manca de mesures de prevenció a l’empresa, com ja va fer al juliol, quan van convocar vaga. Mantenen que no s’ha aplicat cap protocol per prevenir contagis ni s’han aplicat les mesures de seguretat necessàries davant de la pandèmia. No s’han pres mesures als espais comuns, menjador ni vestudaris per mantenir distàncies, diuen. El sindicat emprendrà accions legals i al juliol va denunciar Maper Carns a la Inspecció de Treball per obligar a compartir equips de protecció (cascos, arnesos i ulleres de protecció).

L’empresa manté que el personal té EPIs des de la primavera

Per la seva part, l’empresa sosté que fa almenys quatre mesos que tota la plantilla té equips de protecció i el material necessari, convenint que a l’inici de la pandèmia, com va passar a tots els sectors (hospitals inclosos, asseguren) no hi havia prou material de protecció tot i que intentar accedir a ells a través dels mercants internacionals.

D’altra banda, segons palesa Ylla, els informes del Servei de prevenció de vigilància epidemiològica del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, els contagis entre els tres treballadors inicials provenen de fora de la instal·lació.

Foto portada: l’exterior de l’Escorxador de Sabadell, aquest dimecres. Autor: David B.