Dibuixar en un llenç audiovisual la memòria oral i la vida quotidiana del Sabadell dels 50 o 60 ha estat el principal objectiu del projecte El Sabadell de… que s’ha presentat aquest dimarts al Teatre Principal. Entrevistes llargues “a tomba oberta” a una dotzena de sabadellencs il·lustres i coneguts amb la ciutat com a epicentre. No es descarta una segona tongada. De moment se n’ha presentat la primera, que quedarà en obert al Youtube de l’Arxiu Històric.
“Es tracta no tant de parlar del personatge i la seva vida sinó de la vida viscuda, de la vida quotidiana de la ciutat. D’aquelles coses que són de mal endreçar però que marquen una forma de ser. Dels cafès. Dels restaurants. Dels teatres. De l’Euterpe. Dels Campos de Recreo i de les petites coses que conformen un tarannà de ciutat”, ha expressat l’historiador Josep Alavedra, impulsor del projecte, que ha liderat acompanyat per Rafel Uyà en la part tècnica i Joaquim Sala-Sanahuja, qui després de ser el primer entrevistat es va afegir a l’equip de producció.
“Als 50 i 60 teníem una ciutat grisa però a la vegada molt vital. Amb canvis en el lleure, en la vida social, en la vida domèstica, amb molta vida quotidiana de bars i restaurants que Marian Burguès hauria retratat tant bé. És el que hem volgut fer des de l’audiovisual”, ha insistit Alavedra.
El projecte s’ha dut a terme durant un parell d’anys, amb “converses” més que entrevistes a una dotzena de personatges. Converses llargues, sense pressa, “a tomba oberta”, ha expressat Uyà.
Entre els entrevistats, el propi Sala-Sanahuja, l’arquitecte Marc Batlle, el pintor Ricard Calvo, el director de fotografia Tomàs Pladevall, el radiofonista Pere Massagué, el dramaturg i traductor Feliu Formosa, la teatrera Paquita Company, la cistellera Carme Masclans o el comerciant Francesc Ventura. També tres persones que han mort des del moment en que es va enregistrar la gravació fins ara: l’activista social Mari Valldeperas, el ceramista Benet Ferrer i el pintor Xavier Oriach.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha agraït a Alavedra, Uyà i Sala-Sanahuja -que no ha pogut assistir a l’acte- el seu impuls “Són entrevistes significatives per entendre un moment de la història de la ciutat”, ha dit, destacant especialment el “valor de conversar amb tranquil·litat i un ritme pausat”, i desitjant que “es pugui augmentar amb el temps i donar continuïtat a la proposta”.
Les entrevistes, gravades a tres càmeres, s’han muntat i cedit a l’Arxiu Històric, que les ha penjat al seu canal de Youtube, deixant oberta la seva reproducció i consulta. “Projectes així asseguren la memòria col·lectiva de la ciutat”, ha celebrat Farrés.
L’acte de presentació d’El Sabadell de… ha aplegat una vuitantena de persones al saló del Teatre Principal, entre ells, alguns dels participants o familiars. També possibles entrevistats per una segona temporada, com el compositor Benet Casablancas o l’activista cultural Maria Antònia Cabistany. L’acte ha estat conduït per la periodista Raquel Garcia, que durant diversos anys va conduir la secció d’entrevistes en profunditat L’alegria de viure amb Josep Alavedra al magazin Al matí de Ràdio Sabadell, un cert germen radiofònic del projecte presentat ara per Alavedra, Uyà i Sala-Sanahuja.
Foto portada: el saló del Principal, durant la presentació. Autor: J.d.A.