Actua Vallés. Autor: David B.

“Abandonades en pandèmia”: el treball sexual s’exposa al Pere Quart

“Les treballadores sexuals han estat abandonades durant la pandèmia. Són un dels col·lectius més invisibilitzats i, a més, el fet que el seu sector no estigui regularitzat dona lloc a la vulneració de molts drets” així sintetitza Projecte Dona, una entitat d’Actua Vallès, l’exposició que ha inaugurat aquest dimarts al Casal Pere Quart. Treball sexual i Covid-19, més barreres, més invisibles exposa la situació en què es troben aquestes dones, en la majoria de casos.

La prostitució és una de les activitats a la que recorren algunes persones per aconseguir diners, però a diferència de la resta d’oficis, no està reconegut oficialment. Per tant, no hi ha qui defensi els seus drets, tal com denuncia aquesta presentació. Projecte Dona, subordinat a Actua Vallès, ha instal·lat una exposició temporal al Casal Pere Quart perquè els sabadellencs puguin informar-se de la situació que han patit les treballadores sexuals durant els darrers 15 mesos i que seguiran aguantant, almenys a mig termini.

“[Amb l’estat d’alarma] tot el tema social va quedar desatès: són noies que estan treballant activament i, per tant, moltes no estaven vinculades als serveis socials. A això se li suma la dificultat d’estar empadronades a un municipi i treballar a un altre, com acostuma a passar. Com que és un col·lectiu invisibilitzat i un sector no regularitzat, ningú se’n va preocupar” explica Daniela Narváez, una de les membres de Projecte Dona.

Una de les altres fundadores del projecte, Cristina Moreno, aclareix que el treball sexual no només és el de carretera, que per cert cada cop va més a la baixa, sinó que també afecta a les persones que es desplacen a domicilis o a clubs. Projecte Dona atén a tots aquests tres tipus de prostitució i, tot i que no són partidàries de generalitzar, sí que reconeixen que les treballadores acostumen a ser dones estrangeres, també algunes trans, i no sempre tenen la documentació en regla.

Actua Vallés. Autor: David B.
Projecte Dona, impulsores de l’exposició. Autor: David B.

Les barreres amb què es troben al món laboral afecten directament als seus drets civils. Els més greus greus són la dificultats per empadronar-se i per obtenir una targeta sanitària. Anna Blasco, una altra membre de Projecte Dona, exposa que una de les qüestions on més esforços dediquen és en aquesta última: la seva salut sexual. Tot plegat, conclouen, les priva de tenir una vida normal: moltes viuen una doble vida i amaguen la seva verdadera identitat. Un dels motius pels quals menteixen sobre la seva professió és la no validació d’aquest ofici, creuen les fundadores de l’exposició.

“Visibilitzar aquesta realitat i les seves conseqüències forma part de la lluita contra la marginació, l’estigma i la persecució del treball sexual i de les persones que l’exerceixen” exposa un dels cartells de l’exposició.

Projecte Dona defensa que cal regularitzar el treball sexual per erradicar totes aquestes deficiències i garantir tots els drets d’aquest col·lectiu. De retruc, també s’acabaria amb la ‘trata’ de dones i nenes, així com el tràfic de persones. La pandèmia encara els ha agreujat més la situació i des d’aquest dimarts fins divendres que ve, 16 de juliol, l’exposició estarà oberta a tot el públic al Casal Pere Quart.

Foto portada: l’exposició Treballa sexual i Covid-19, més barreres, nés invisibles del Casal Pere Quart. Autor: David B.

Comments are closed.