Foto portada: un moment del concert. Autor: David B.

Aplaudida ‘La santa espina’ a La Faràndula

L’Orquestra Simfònica del Valles, de la mà de la Coral Polifònica de Vilafranca, han recuperat aquest divendres La santa espina, composada per Enric Morera i escrita per Àngel Guimèra, en la seva integritat. Amb una entrada discreta a La Faràndula, el concert ha acabat amb bona part de la platea dempeus i una interpretació molt sentida de la sardana que dóna nom a la rondalla.

La santa espina és més que una sardana, una de les que més ha sortit dels cercles sardanístics per endinsar-se en el coneixement general i en el simbolisme nacional arran que es prohibís la seva interpretació durant la dictadura de Primo de Rivera, que la veia com una mena d’himne nacional català. Però tot i ser més que una sardana, el concert extraordinari ha tingut el seu clímax a partir del moment, ja en el segon acte, en que la coneguda sardana ha agafat tot el protagonisme. Bona part del públic assistent a La Faràndula (entrada discreta, poc més de mitja platea) ha tancat el concert dempeus, aplaudint de forma agraïda als músics de la Simfònica del Vallès i la Polifònica de Vilafranca. Tot plegat, amb la col·laboració de l’actor sabadellenc Sergi Mateu i les veus del tenor David Alegret, el baríton conegut pel públic local dels concerts de cambra Enric Martínez-Castignani i la soprano Anna Alàs.

El baríton Martínez-Castignani. Autor: David B.
El baríton Martínez-Castignani. Autor: David B.

Escrita per Àngel Guimerà pel compositor Enric Morera (se celebren els 150 anys del seu naixement), La santa espina explica una rondalla fantàstica on els regnes, les brúixes, les sirenes i els encanteris deixen florar en segon pla la reivindicació catalanista i nacional. Escrita a començaments del segle XX, en un moment de gran turbulències sociopolítiques, va ser estrenada al Teatre Principal de Barcelona. La santa espina de l’OSV ha alternat quatre elements, sovint de forma juxtaposada: la narració de Mateu, les veus d’Alegret, Martinez-Castignani i Alàs, les del mig centenar de veus de la Coral Polifònica i la música de desenes de músics de la Simfònica. Poques vegades l’escenari de La Faràndula ha estat tan atapeït amb més d’un centenar d’intèrprets. Tot plegat, però, configurant un efectiu relat coral trencat per a bé amb la primera irrupció, sobtada, dels coneguts versos ‘Som i serem gent catalana…’. D’aquí fins al final, gran sintonia amb el públic, reconeixement i tercera interpretació, molt sentida, de la sardana.

Propers concerts: Valsos i danses amb Gilles Apap

La Simfònica encara ara una de les seves cites particulars amb el públic sabadellencs. I com és habitual amb partida doble. Els dies 2 i 3 de gener es durà a terme, en sessió noctura i matinal respectivament, el Festival de valsos i danses, aquest any dirigit pel reconegut violinista francès d’origen algerià Gilles Apap.

Foto portada: un moment del concert. Autor: David B.

Comments are closed.