Del magatzem del MAS a itinerar pel Japó: la història de Germaine i l’artista maleït Carles Casagemas

Dels magatzems del Museu d’Art de Sabadell a una gran retrospectiva sobre l’art català que itinera pel Japó. Entre altres, per Nagasaki o Toquio. És el viatge que ha fet el quadre Germaine en una taverna, de Carles Casagemas, artista coetani de Pablo Ruiz Picasso, amb qui va tenir una gran amistat, i que es va suïcidar amb només 20 anys. 

La història de Casagemas colpeix, i així va marcar bona part de la vida de l’artista malagueny. El barceloní Casagemas i el malagueny van compartir pis, tertúlies i viatge, entre ells un d’iniciàtic a París on van pentinar, com no, Montmartre. Allà Casagemas es va enamorar, perdudament, poc abans de complir 20 anys. De Laure Germaine Gargallo o, simplement, Germaine. I allà es va matar, d’un tret al cap, davant el seu amor no correspost, quan Casagemas no tenia encara 21 anys.

La mort de Casagemas va marcar Picasso, i la seva etapa blava, i també com el món va veure la producció del jove artista barceloní. La història de Casagemas va passar a formar part de la història negra de l’art. I el seu art va passar més aviat a la història de l’oblit fins el 2014 quan el Museu Nacional d’Art de Catalunya el va vindicar amb la mostra Casagemas, l’artista sota el mite.

Germaine en una taverna, de Carles Casagemas.
Germaine en una taverna, de Carles Casagemas.

Herència de la vídua del col·leccionista Santiago Segura, nebot de Marian Burgués, el Museu d’Art de Sabadell (MAS) acumula alguns quadres notables d’art modern. Entre ells dos de Casagemas com Germaine en una taverna, del 1899. Però segons El Dia de Sabadell, el MAS només l’ha exposat dues vegades en mig segle. Fora d’això, va sortir de Sabadell l’any 2014 per la mostra al MNAC. Al tornar a Sabadell, no va tenir espai de nou a la mostra local i va tornar als magatzems.

'Dona en un cafè', de Carles Casagemas (1900), l'altre Casagemas al Museu d'Art de Sabadell.
‘Dona en un cafè’, de Carles Casagemas (1900), l’altre Casagemas al Museu d’Art de Sabadell.

Ara en torna a sortir amb honors: una gran exposició al Japó. Barcelona, el milagro de una ciudad artística, que passa des de l’abril per Nagasaki, ara a Hoydo i després Hokkaido, Shizukoa i ja al 2020 acabarà a la capital nipona, Tòquio. El Casagemas del Museu d’Art compartirà espai amb Picasso, Gaudí, Miró, Dalí, Casas o Rusiñol, des del modernisme i el Quatre Gats fins les avantguardes. La mostra és organitzada per l’ambaixada espanyola al Japó, la Generalitat o el consolat nipó a Barcelona.

Altres cessions

La cessió del quadre de Casagemas no és l’única que ha fet el Museu d’Art darrerament, malgrat ser la més important. Per exemple, s’ha prestat una obra de Feliu Elias al museu Maricel de Sitges, Retrat de Lluís Elias i Bracons per a la mostra Realisme(s) a Catalunya (1917-1936). Del Picasso clàssic al Dalí surralista. Després anirà a Valls i a Olot.

Retrat de Lluis Elias i Bracons, de Feliu Elias.

Obres de Fina Miralles són presents aquests dies al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) a l’exposició Feminismes. L’avantguarda feminista dels anys 70. Finalment, el museu Carmen Tyssen de Màlaga exposarà l’obra de Vicenç Miquel Sentinella àrab a partir de l’octubre.

Foto portada: fragment del quadre ‘Germaine en una taverna’ de Casagemas.

 

Comments are closed.