Foto portada: Un moment de l'obra 'Alexandra la pirata'. Autora: Alba Garcia.

‘Alexandra la pirata’ conclou la temporada de Joventut de la Faràndula amb èxit

Aventures, música, color, i moltes sorpreses és el que ofereix el nou muntatge de Joventut de la Faràndula. Alexandra la pirata és la nova estrena d’aquesta temporada que ja estan a punt de cloure, després d’haver reposat Aladí al mes de març, una nova versió de la Blancaneu al novembre, els imprescindibles Pastorets a Nadal, i l’especial Teatre dels Somnis amb què van celebrar el 75è aniversari la passada primavera.

Un moment de l'obra 'Alexandra la pirata'. Autora: Alba Garcia.
Un moment de l'obra 'Alexandra la pirata'. Autora: Alba Garcia.
Un moment de l'obra 'Alexandra la pirata'. Autora: Alba Garcia.
Un moment de l'obra 'Alexandra la pirata'. Autora: Alba Garcia.

Amb la platea plena a vessar, l’estrena ha estat un gran èxit de públic, que han sortit molt satisfets d’aquesta nova aposta farandulera. Amb Alexandra la pirata, l’entitat deixa una mica de banda els contes tradicionals infantils als quals sovint han recorregut en el passat -la ja mencionada Blancaneu, la Ventafocs, la Caputxeta, Alícia o Hansel i Gretel per anomenar-ne alguns- per proposar un text inèdit de creació pròpia que escull com a protagonista un personatge més juvenil, i allunyat dels estereotips de les novel·les d’aquesta temàtica, com ho demostra el fet que personatges com la pirata o la científica siguin femenins.

El text de Keco Pujol -també director del muntatge, i alhora autor també de les cançons, mentre que Montse Argemí de l’Escola de Dansa Bots torna a ser la coreògrafa escollida per l’entitat pels números de ball- presenta el bruixot Smoke (Marcel Castillejo, en un paper d’antagonista, un rol una mica diferent dels seus personatges habituals), que ha creat una poció que causa la pèrdua de memòria permanent als humans ⏤una representació teatralitzada de la malaltia d’Alzheimer⏤ i que creua els seus camins amb els de l’Alexandra McBrain (Jèssica Martín, una de les actrius que més sovinteja en els repartiments de l’entitat i que en aquest muntatge també codirigeix), i un personatge alter ego d’en Robin Hood que fuig dels tentacles d’un governador corrupte, Sancho Chinchon (interpretat per Albert Mimó) que la vol fer desaparèixer. Acompanyada per la científica Rigoberta Guanciale (Alba Peig), Henry Pringle (Joan Monistrol) i d’una cinquantena d’actors de totes les edats que es reparteixen els diferents personatges, ⏤amb menció especial per a la jove Ivet Camunyes, que en el paper de la grumet Sargantana “es menja” l’escenari amb la seva expressivitat i gestualitat sense pronunciar ni un sol mot⏤, encisaran els espectadors amb les seves peripècies com sempre guarnides de molta música i balls.

Tot i la despreocupada posada en escena, el text conté reflexions sobre un tema tan punyent com la malaltia d’Alzheimer, que si bé els més petits potser no entendran al 100 per cent, sí està mostrada de manera molt sensible i delicada. Per arrodonir el muntatge, una projecció audiovisual que explica part de la història, i un vestuari espectacular especialment a la segona part del muntatge, bastant més breu que la primera.

Queden les funcions de dissabte 27 (18:00 h) i del 28 de maig (migdia, 12:00 h i tarda 18:00 h). La durada aproximada de l’espectacle és de 95 minuts, amb entreacte.

Foto portada: Un moment de l’obra ‘Alexandra la pirata’. Autora: Alba Garcia.