Paraules encadenades - Àgora. Autor: David B.

Exitosa estrena de ‘Paraules encadenades’ a l’Espai Àgora

Paraules Encadenades és un dels títols més cèlebres del teatre català contemporani. A Sabadell l’hem poguda gaudir al Teatre del Sol amb l’ara televisiu Pep Carpena -un dels protagonistes del programa El Llop dirigit per Àngel Llàcer-  i Neus Elfa, o en l’àmbit professional al Teatre Principal en una funció protagonitzada per David Bages i Mima Riera.

Ara ha arribat una altra versió, a càrrec de dos joves actors i un director sorgits dels tallers de Teatre Infantil i Aula Jove de la Joventut de la Faràndula. Carla Corral  i Harrison Parpillon – que també forma part de la companyia Encert, una de les més exitoses del teatre sabadellenc- donen vida als dos personatges d’aquest text dur, fosc, intens i impactant, un dels més coneguts i celebrats del seu autor, Jordi Galceran, juntament amb  El mètode Gronholm o El crèdit – recentment representada al vestíbul del Teatre Sant Vicenç, per cert-  amb el mèrit afegit que Paraules Encadenades fou pràcticament la seva òpera prima -exceptuant la poc coneguda Surf, escrita un any abans-. El muntatge compta amb Arnau Berlanga en tasques de  direcció, i amb Feliu Esteve i Èric Mas, qui és també l’autor del cartell, com a tècnics de so i llums.

Aquesta versió retalla el text original per condensar la història en menys d’una hora, aconseguint així un efecte doblement impactant per la intensitat amb la quals  els actors porten a escena el plantejament, nus i desenllaç sense donar treva a l’espectador ni deixar que es distregui amb frases supèrflues o elements innecessaris. La proximitat dels escenaris petits, com és el cas de l’Àgora, ajuda a poder gaudir de cada mirada, cada gest i cada respiració dels personatges, que traspuen el seu terror i la seva bogeria cap a platea, contagiant el públic d’aquestes sensacions. L’escenografia minimalista – dues cadires – i el vestuari totalment sobri, en colors neutres, fan que tota l’atenció es focalitzi en les interpretacions, tant verbals com no verbals, que han estat consistents, de qualitat i ben dirigides, com ho demostra l’atenció posada als detalls. 

El text ens presenta una parella divorciada, en Ramon i la Laura. Ell l’ha segrestada en venjança per haver-lo deixat, i ha esdevingut un psicòpata perillós. Ella ha d’intentar escapar amb vida, però abans haurà de sotmetre’s als seus desitjos, i jugar a una versió macabra del joc de les paraules encadenades. Enmig de la conversa, apareixen retrets del passat, confessions, infidelitats i altres subtextos que intenten explicar perquè els dos personatges han arribat fins aquí. Un text que, tot i la seva cruesa, resulta totalment realista. 

L’estrena a l’Espai Àgora ha estat d’allò més exitosa, ja que han exhaurit localitats i els aplaudiments al concloure han estat entusiastes. La companyia oferirà noves actuacions pròximament tant a Sabadell com a altres localitats del Vallès. De moment, la primera confirmada serà una nova representació divendres 13 de maig al mateix Espai Àgora (C. De Sol i Padrís, 93) , a les 21 hores. Les entrades es poden reservar via whatsapp al telèfon 609 79 01 76.

Foto portada: Un moment de la representació. Autor: David B.

Comments are closed.