Foto portada: un moment de 'Molotov'. Autor: Joan Guasch.

La vida i tràgica mort de Cipriano Martos arriba al teatre amb ‘Molotov’

El Teatre Principal de Sabadell acollirà el 13 de maig, amb taquilla inversa, la representació de Molotov. Es tracta d’una obra de teatre que recrea la vida, politització, lluita, tortura i mort de l’activista antifranquista Cipriano Martos, que es va polititzar al barri de Ca n’Oriac. A partir de l’assaig escrit pel periodista Roger Mateos, el muntatge està dirigit per David Pinto Codinasaltas i interpretat per Joan Valentí Cortés “Nan” i Montse Pelfort Valentí.

Cipriano Martos va néixer a l’Andalusia interior però de ben jove es va traslladar a Sabadell. Després de passar per Torre-romeu i altres zones, llavors en un Sabadell d’autoconstrucció, es va arrelar al barri de Ca n’Oriac, on va prendre consciència política i antifranquista. Va ser sindicalista de l’Oposición Sindical Obrera, va ser militant del Partido Comunista Español (marxista-leninista), el PCE (m-l), i del Frente Revolucionario Antifascista y Patriota (FRAP), que propugnava l’acció directa contra la dictadura. Per suposat, formacions prohibides i perseguides durant la dictadura.

Després de prendre part en algunes accions, Martos va ser detingut a Reus el 25 d’agost de 1973 per haver difós propaganda política a una fàbrica d’Igualada. A la caserna, va ser torturat fins al punt de fer-li ingerir un líquid corrosiu que el va cremar des de la gola a l’estómac. Va morir a l’Hospital de Reus el 17 de setembre, després d’una llarga agonia que va viure en solitari i sense la companyia de la seva família, que no va ser avisada de res fins que Martos va morir. Llavors les autoritats van enterrar el cos en una fosa comuna del cementiri de Reus, on encara hi roman. Des de l’any 2019, Martos té una plaça en el seu record a la Plana del Pintor.

El seu cas és un dels inclosos a l’anomenada Querella Argentina, que vol investigar els crims del franquisme i la dictadura donat que la llei d’amnistia aprovada a la Transició ho va impedir. A més, la seva família (el germà segueix residint a Sabadell) fa anys que reclama l’exhumació del cadàver. La Generalitat, a través de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha compromès a fer-ho aquest any.

Caso Cipriano Martos

L’any 2018 el periodista Roger Mateos va escriure l’assaig Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista, on repassa de forma exhaustiva la seva formació, lluita, tortura i mort. Ara l’obra de teatre parteix d’aquest assaig per portar el llibre al teatre. Molotov arriba a Sabadell de la mà de les Bruixes del Nord. L’obra es podrà veure de forma gratuïta, reservant entrades a la web de Sabadell Cultura. El mateix dia de l’espectacle es podrà fer una donació econòmica mitjançant el sistema de taquilla inversa.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un moment de ‘Molotov’. Autor: Joan Guasch.

Comments are closed.