Art urbà anònim i lliure

Col·lectiu PCrew: grafits… per amor a l’art

El de les Valls és un dels típics carrers per on els sabadellencs i les sabadellenques passen, com a poc, de tant en tant. I és en aquest carrer on el col·lectiu PCrew ha decidit ubicar la seva primera obra, d’un seguit de dotze, que aniran mostrant a la ciutat mes a mes.

Amb inauguració i tot, aprofitant un banc del carrer i oferint aperitius a qui volgués aturar-se per mirar què s’hi feia allà, els tres nois que conformen el col·lectiu PCrew (Pé crew) van presentar la primera obra, de les dotze que faran, del seu projecte d’art urbà amb tints meta-artístics.

Aquesta primera obra, l’obra inaugural, consistent en tres grafits creats directament sobre suports de fusta, la podem visitar a l’emplaçament públic on l’han fixat, és a dir, enganxats toscament a la tàpia del principi del carrer de les Valls, al número 11, on fins fa no gaire hi havia l’escola Cau-catau, ara a la plaça Vallès. “L’exposició estarà aquí fins que tirin la paret” assevera un dels integrants de PCrew, per emfatitzar la determinació amb que han instal·lat els quadres al mur d’obres. “Art lliure a l’aire lliure” ho bateja, força espontàniament un altre, el més xerraire. Al que aspiren -expliquen-, és a que l’observador ocasional, segurament atzarós, de la seva obra, acabi reflexionant sobre el que veu i mira, però també sobre l’art mateix.

Art urbà i anònim a Sabadell
Dows membres del col·lectiu PCrew. Autor: Miquel Àngel Claveria

El seu és certament un projecte ambiciós: una dotzena de creacions artístiques, una per mes, sense limitacions de format (parlen de grafits, però també d’escultura o de fotografia) i amb la col·laboració d’altres artistes convidats a participar del seu propòsit. Art “lliure”, anònim i fora dels circuits comercials, és a dir, que hom es plantegi si allò que veu li agrada, sense les distraccions o el pes d’un nom i sense la intermediació d’una galeria, “per això tot ho fem en nom de tots i ningú signa amb el seu nom”. Tampoc els creadors convidats signaran. “L’obra t’agradarà o no, és igual de qui sigui” raona el més seriós. I per això tampoc volen que els seus noms apareguin en aquesta crònica.

Ús de l’espai públic

Però per molt que la intenció d’oferir art públicament sigui lloable, si això significa fer-ho en determinats espais on la legislació no ho permet, PCrew es pot trobar l’oposició frontal d’agents i propietaris. “Fem els grafits en parets d’obres on, tot i que en principi no es pugui, no molesta a ningú”, aclareixen. En qualsevol cas, els tres volen la màxima visibilitat: “totes les obres estaran pel Centre i, potser, alguna a Barcelona” i cap d’ells vol problemes legals: “ho fem per reivindicar l’art com una cosa pública, per tothom, no volem ni notorietat ni multes”.

En qualsevol cas la seva convicció és ferma i ja han anunciat la inauguració de la propera obra, amb la intervenció d’un artista convidat, que serà el proper divendres dia 2, a les 19h, al carrer Sant Antoni Maria Claret (cantonada amb la Rambla).

2 Comments