Les garses. El Ciervo. Autor: Cedida.

El Ciervo estrena ‘Les Garses’, el clàssic català més representat internacionalment

El Ciervo Teatre reprèn la temporada escènica desprès de l’aturada nadalenca amb la primera estrena de l’any, un text de principis del segle XX de plena vigència.

Les Garses, no és tracta d’un títol gaire conegut avui dia, segurament ni tan sols el seu autor sigui massa popular en els nostres temps. Però per allò de que ningú no és profeta a la seva terra, es dona la circumstància que Les Garses d’Ignasi Iglesias són el text català més representat internacionalment. París, Londres, Tokio, Madrid, Milan, Mèxic, Roma o Nova York, on es va portar a escena per darrer cop fa pocs anys, són algunes de les ciutats on el muntatge ha estat ben apreciat pels espectadors, tot i les diferències culturals i temporals entre els diferents països on s’ha exportat.

L’obra, de caràcter naturalista i escrita el 1905, tot i que al Ciervo traspassen l’acció al Nadal de l’any 1940; compta amb una posada en escena sòbria, amb vestuari íntegrament en blanc, negre i grisos, imitant l’estil de les pel·lícules del neorealisme italià dels mateixos anys quaranta del segle XX.

El punt de partida de l’acció és una situació que any rere any es repeteix encara a alguna localitat del país: el sorteig de la Grossa de Nadal deixa el premi en un poblet, en aquest cas no gaire lluny de Barcelona. Però a diferència de les imatges d’alegria que veiem a les televisions quan els reporters ens mostren els afortunats, en aquest petit poble el premi ve acompanyat de gelosia, enveges, baralles, disputes familiars i enemistats creades.

Mentre una part del poble deixa de banda els seus valors ètics i morals per pujar al carro dels diners fàcils, alguns personatges es mantenen ferms en la seva honestedat, fins arribar al desenllaç final, una autèntica declaració d’intencions de l’autor que es resumeix  en la frase final del muntatge.

L’obra, dirigida per Lluís Bosch i Emma Bosch (tot i la coincidència de cognom, no tenen cap parentiu i és el primer cop que treballen junts), compta amb una vintena d’actors i actrius de totes les edats. Algunes recents incorporacions i altres veterans de la casa, com el personatge principal masculí, en Pelegrí, interpretat per Ricardo García (encara en cartell amb Luces de Bohemia al Teatre del Sol, amb una esplèndida interpretació de Don Latino de Hispalis) i José Luis Fernández. El doble repartiment fa que tots els personatges tinguin dos actors al seu càrrec, i que cada actor faci dos personatges, combinant un paper de més pes amb un paper menor segons el dia de funció.

Representacions

L’obra es representarà els dies 24  i 25 de febrer i el 3, 4, 10 i 11 de març. Dissabtes a les 22 hores i diumenges a les 18 hores.

Un altre dels atractius d’aquesta nova proposta és la posada en marxa d’un sorteig, que se celebrarà un cop acabades les representacions, que repartirà diversos premis entre tots els espectadors de les sis funcions. Els propers muntatges de l’entitat gracienca seran El criat de dos amos, de Carlo Goldoni, (abril 2018), i les obres de fi de curs dels tallers de juvenils, mitjans i infantils (maig-juny 2018).

iSabadell sorteja dues entrades dobles

El Ciervo Teatre ha posat a disposició de iSabadell dues entrades dobles per a veure Les garses pel dissabte 24 febrer i pel diumenge 25 de febrer. Per participar, heu de respondre abans de les 23:59 hores de dijous 22 de febrer a promocions@isabadell.cat a la següent pregunta: Qui és l’autor de l’obra Les Garses? Cal indicar nom i cognoms i el dia de representació al que voleu assistir. Divendres 22 de febrer farem el sorteig i donarem el nom del guanyador.

Foto portada: els personatges de la Lluïsa i l’Andreu, una de les parelles protagonistes de Les Garses. Autor: Javi Bayón – Ciervo Teatre.

Comments are closed.