La mostra organitzada pel Museu d’Història compta amb la col·laboració del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa i aplega una trentena de peces teixides a l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell.
L’exposició Teixits artístichs. Jacquards singulars. L’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell que s’ha inaugurat aquest divendres està comissariada per la conservadora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT), Sílvia Carbonell. A la mostra s’hi poden trobar una trentena de teixits artístics fets amb jacquard, molts dels quals són propietat del museu juntament amb d’altres cedits per particulars.
Entre els jacquards exposats s’hi pot trobar un recull d’imatges resligioses, com la Verge del Pilar, la Verge de Montserrat, Nostra Senyora de la Salut, un retrat de Papa Pius X i de Joan XXIII. També es poden trobar els escuts de l’Escola d’Arts i Oficis, de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, del Club de Natació o de l’Alcaldia Constitucional. Alguns dels treballs que també es poden contemplar són els retrats del Rei Alfons XIII, el doctor Zamenhof, Ferran Casablancas, Lluís Mas, Sixte Graneri o Francisco Franco, entre d’altres.
Els jacquards es van implantar al segle XIX i van afavorir el desenvolupament de l’art del retrat en el teixit. El primer a teixir un retrat jacquard a Catalunya va ser Benet Malvehy, que a l‘any 1862 va fer el retrat de la reina Isabel II. Empreses i escoles amb ensenyaments tèxtils, com és el cas de l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell, van començar a fer teixits figuratius, retrats de personatges il·lustres, escenes religioses, reproduccions de quadres i altres, treballats en sistema jacquard i majoritàriament realitzats en seda.
Precisament a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis és on es van teixir més retrats commemoratius, sota el mestratge d’un dels impulsors dels teixits artístics i director de l’escola, Narcís Giralt Sallarès. Sota la seva tutela, els alumnes van realitzar aquests teixits des del primer a l’any 1908 fins a l’any 1986.
L’exposició Teixits artístichs. Jacquards singulars. L’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell es podrà visitar al Museu d’Història de Sabadell fins el 17 d’abril de 2016.
És un jacquard, pels cartrons i la maquineta. És molt més modest. En llana, i no en seda. Per simple (el quadre arlequinat…)es veu molt bé el funcionament d’un jacquard. Va ser pensat i fet a base d’imaginar el que podria fer un Museu Tèxtil Llaner, amb el màxim profit dins dels esforços posibles. Es va fer amb humilitat. I el suport del Gremi de Fabricants i del Sr. Soteres i la seva junta, que també s’ha de dir. Quan vam fer les mantes, ells ja no eren junta. Es va notar molt, i no només per això. Però l’obra, el teixit, queden. Per si podés ser notícia…
https://www.youtube.com/watch?v=15UPgfRAQLg