Exposició

En record de la massacre de Srebrenica 18 anys després

  • 50 fotografies mostren la realitat de les famílies bosnianes 18 anys després de la Guerra dels Balcans.

  • L’exposició recull imatges que mostren amb dramatisme, l’angoixa dels familiars en l’acte d’homenatge a les víctimes.

El fotògraf amateur sabadellenc i membre de Càmera Club Sabadell Salvador Berdajín recull en poc més de 50 instantànies monocromàtiques exposades al casal Pere Quart les vivències personals de tres dies de record, 18 anys després, de la tragèdia viscuda en la massacre de Srebrenica (Bòsnia) del juliol de 1995.

L’exposició 3 dies de Juliol que s’ha inaugurat aquest divendres i que es podrà visitar fins el proper 26 de gener al casal Pere Quart, mostra de l’experiència viscuda per un fotògraf arrel de la participació en un dels cursos de fotoperiodisme que Reporter Academy realitza tots els anys als Balcans.

Una de les fotografies que es mostren a l'exposició. Autor: S.Berdajín.

Les instantànies plenes de dramatisme, mostren la tragèdia viscuda per milers de famílies a la Guerra dels Balcans, 18 anys després, en el memorial que el poble bosni ret a Potocari a les víctimes de la massacre comesa en tres fatídics dies del mes de juliol de 1995.

Sempre m’ha agradat el documental i el reportatge. Em vaig unir als membres de Reporter Academy per poder realitzar els exercicis que proposaven i fruit d’aquest treball podem veure les meves experiències personals. M’interessa més mostrar la part familiar, personal i humana que no pas els actes oficials d’exaltació de país”, ha assegurat Berdajín.

L’exposició doncs, mostra en imatges el patiment i l’angoixa actual (any 2013), de les famílies que van perdre a un ésser estimat en una de les matances més grans realitzades en territori europeu després de la Segona Guerra Mundial.

La matança de Srebrenica

El mes de juliol de 1995, durant la guerra de Bòsnia va ocórrer l’assassinat massiu de persones més gran des de la Segona Guerra Mundial a Europa. 8.000 homes i algunes dones i nens van morir a mans de les tropes del general Mladic en una zona que havia de ser protegida per tropes bàsicament holandeses a càrrec de Nacions Unides. Les forces sèrbies van procurar així eliminar una part de la població bòsnia de religió musulmana de la simbòlica regió de Srebrenica, en un cas considerat com un intent de genocidi.

Foto portada: Una senyora visitant la mostra, el dia de la inauguració. Autor David B.

Comments are closed.