Sabadell Teatre Associació

Es presenta ‘Sabadell Teatre Associació’, la unió fa la força

Aquest dijous s’ha  presentat al Teatre Principal la STA, “Sabadell Teatre Associació” una agrupació de cinc entitats de teatre amateur de la ciutat  nascuda amb el propòsit de crear sinèrgies, compartir avantatges, potenciar la comunicació i nodrir-se mútuament del públic que tradicionalment va a només a una o altra sala motivant-los a descobrir les propostes de la resta.

A la roda de premsa de presentació els respectius representants de cadascuna han donat el seu punt de vista de com i perquè han aixecat aquest teló comú.

Quim Carné, Regidor de Cultura:  “És una iniciativa que suma”

Carné ha remarcat la importància de la nostra ciutat com a bressol del teatre català, mare de nombrosos professionals de reconegut prestigi, i l’extensa producció en cartell al llarg de la temporada  i ha destacat que “per poder fer teatre no n’hi ha prou amb fer tallers. Cal veure molt teatre, i de diferents tipus i fet de maneres diferents. I amb aquesta associació pretenem que el públic s’acostumi a veure diferents propostes, perquè una premissa bàsica és que es respecten les singularitats de cada component de l’agrupació, en cap moment es busca l’homogeneïtzació.”

Manel Camps, Centre Sant Vicenç: “Calia canviar el xip d’una competència mal entesa”

La iniciativa de l’associació va partir, en primer lloc, del Centre Sant Vicenç. Camps assegura que la idea va sorgir com “una manera de promoure l’interès per veure teatre a la ciutat i que la pròpia ciutat fos promotora del que fan la resta de grups”. En un context de crisi, afirma, cal buscar la manera de minimitzar l’impacte i “ajudar-nos mútuament és positiu per tots”.

Salvador Peig, Joventut de la Faràndula: “La motivació ha crescut a mida que avançava el projecte”

Peig ha explicat que contràriament al que succeeix en altres ocasions, quan propostes similars acaben desinflant-se al cap de pocs dies, el plantejament i posta en marxa de la STA ha anat in crescendo i encara té marge per créixer: “Estem oberts a altres entitats que actualment no en formen part i tothom és benvingut” – diu.

Peig ha explicat que no van dubtar gens a acceptar la proposta de Camps de formar la STA perquè de seguida van entendre els avantatges que suposava.

La STA neix amb dos objectius molt clars: el primer, fer que els socis de cada entitat surtin d’elles mateixes i vegin el que fan la resta, i per això es posa en marxa una promoció amb vals de descompte per veure les obres dels demés grups; i un segon objectiu, demostrar que a Sabadell “tots estem en el mateix vaixell” i convertir la rivalitat històrica (principalment patent en el binomi Faràndula-Sant Vicenç) en una col·laboració fructífera per tots. De fet, el més usual és que dos o més dels membres de STA hagin compartit actors, directors  i socis en múltiples ocasions. “

En un primer moment, la tasca de la STA consistirà en una promoció conjunta de les activitats dels seus membres, però  mica en mica s’aniran ampliant les activitats comunes. “Lamentem haver trigat tants anys a crear aquesta associació” –conclou Peig.

Agustí González, Teatre del Sol: “Agraïm poder estar dins aquesta associació tot respectant les singularitats de cadascun de nosaltres”

Molt més parc en paraules que Peig, González s’ha limitat a  agrair la creació de l’entitat i a explicar que « en altres ocasions han hagut intents de crear quelcom similar però que mai van quallar perquè era impossible  que tothom estigués d’acord en tot. El gran encert de la STA és que no s’interfereix en la manera de fer de cadascú, cada entitat continua a fer les coses a la seva manera”

Marina Quelart, El Ciervo Teatre: “Pensem que això pot donar-nos a conèixer a la resta de la ciutat”

L’entitat gracienca té 92 anys d’història, dels quals 91 amb un grup de teatre. Tot i així, Quelart assegura que són poc coneguts fora del barri i els socis. Per això, afirma “ens fa molta il·lusió formar part de la STA i creiem que pot ajudar-nos a ser més coneguts a altres barris de la ciutat”. També es beneficien “en aconseguir tarifes més beneficioses amb proveïdors habituals d’entitats més grans”- conclou.

Carles Tricuera, La Bàscula: “Donem suport a grups sense sala pròpia”

El més jove dels components de la STA, La Bàscula, no són una entitat amb grup de teatre propi sinó una sala on altres grups sense local poden presentar els seus treballs. Són també la residència del grup Tatxa, vinculat al Col·legi Bertran i des dels seus inicis han gaudit de l’èxit de públic que molt sovint exhaureix localitats per veure les nombroses propostes d’aquest café-teatre. Són, de lluny, els més prolífics en títols per temporada.

Oberta a tothom

Respecte a la possibilitat de noves adhesions, s’ha reiterat que la STA està oberta a tothom i que serà de llarg recorregut, per la qual cosa no són descartables noves afiliacions. Això sí, sempre que es tinguin presents els dos objectius fundacionals mencionats abans. En aquest sentit, Peig ha assenyalat que és molt més fàcil quan les entitats tenen una temporada estable i un lloc fixe de representació, essent més difícil encabir les propostes esporàdiques de grups sense temporada ni residència, però sense descartar-ne trobar  alguna possibilitat d’encaix futur.

Abans de concloure, Quim Carné ha reprès la paraula per anunciar que l’Ajuntament dóna suport a la STA no només de manera logística, amb difusió dels cartells a 24 espais públics com biblioteques o centres cívics, sinó també oferint als socis de les entitats membres del STA  descomptes del 15 per cent en les entrades de teatre professional que visiten la nostra ciutat.

Foto portada: Quelart, Peig, Carné, Camps, González i Tricuera en un moment de la presentació al Teatre Principal. Autor: David B. 

Comments are closed.