Una exposició fotogràfica a l’espai Mala Peça tracta el sensellarisme femení

La fotoperiodista Clàudia Frontino ha presentat l’exposició Sensellarisme femení, històries de supervivència a Mala Peça Llibreria, en què situa a l’epicentre el fenomen de sensellarisme que pateixen les dones, que actualment es situa en el 42 per cent del total de persones en aquesta situació. “És un fenomen estructural i multicausal”, titula. Aquesta exposició és la primera del calendari trimestral de Mala Peça.

A més de ser un fenomen molt complex i d’orígens multi causals, també considera que pertinent plasmar la constant invisibilització cap a les dones, apunta que normalment es solen tractar testimonis masculins que donen un punt de vista parcial del problema. “També hi ha dones que viuen en aquesta situació, i que com a societat és difícil que les reconeixem”. Destaca que en aquesta tessitura han de subsistir en llocs inadequats com naus o assentaments, o a partir de l’ocupació ja que acabar al carrer pot comportar situacions de violència física i salut mental.

“L’objectiu d’aquesta exposició és la sensibilització i compartir experiències de persones que viuen o han viscut en aquestes condicions. L’accés d’una dona a un habitatge és molt difícil donades les condicions actuals”, explica Frontino.

Declara la necessitat d’impulsar polítiques públiques de gènere per pal·liar el fenomen i anima a les administracions a obrir equipaments per atendre-les. “Actualment una dona sense llar té gairebé impossible accedir a un lloguer o habitatge. Hi ha molts obstacles, el lloguer mig a Barcelona està a 1170 euros, un preu inassolible en aquestes condicions”.

Destaca que els sabadellencs que hi acudeixin, tindran l’oportunitat de conèixer històries de primera mà de dones que han patit situacions de sensellarisme. Es plantejaran des d’orígens complexos i diversos que ens ajudaran a entendre la realitat del fenomen. Una d’elles serà d’una dona que s’ha de reinventar al món laboral després d’estar a presó.

Frontino ha explicat que l’exposició neix d’una recerca personal sobre aquest fenomen l’any 2019, que, després de rebre el Premi Montserrat Roig per la recerca, va obtenir el finançament per aprofundir en la seva investigació. Com a resultat va sorgir un reportatge publicat al diari Ara, enguany convertit en exposició. Ella defineix que el sensellarisme no és sinònim de no tenir un sostre, sinó viure en infrahabitatge, conviure amb violència masclista, ocupació i estan exposades a estigmes i dificultats pel fet de ser dones.

Programació cultural gener-febrer

L’exposició estarà oberta al públic de manera gratuïta fins el proper 16 de febrer a la llibreria Mala Peça, al carrer Doctor Puig, 15. A més a més, l’espai Mala Peça ha publicat la programació d’enguany, que aplega tallers, clubs de lectura i altres exposicions durant els mesos de gener i gebrer. Una agenda marcada per una oferta enfocada al pensament crític. Per veure el programa complet clica aquí.

Mala Peça Llibreria va néixer com un espai de debat on compartir idees sobre la realitat que envolta el món. Expliquen que l’actualitat ens demana com a societat despertar el pensament crític i la necessitat de reflexionar mitjançant la literatura. Defensen la lectura ecosocial, el feminisme i el foment de la cultura catalana.

Foto portada: L’exposició a l’espai Mala Peça. Autoria: Joshua Ruiz

Comments are closed.