Genís Ribé i Joan Carles Sallas a l'Espai Ventura presentant la inauguració de l'exposició El riu Ripoll des del cel

‘El riu Ripoll des del cel’: una exposició per veure el riu a vista d’ocell

L’exposició El riu Ripoll des del cel: una mirada virtual i real al parc fluvial del riu Ripoll ha obert les seves portes aquest dijous i romandrà fins el 31 de maig. L’Espai Foc Ventura ha estat el lloc escollit pels organitzadors, la Plataforma en Defensa del riu Ripoll (PDR). El president de l’ADENC, Joan Carles Sallas, ha estat l’encarregat d’introduir l’acte inaugural durant el qual el tècnic del Museu d’Història (MHS) Genís Ribé ha presentat l’exposició ‘Allò que la riuada s’endugué’, amb la que ha desenvolupat un discurs en torn les industries tèxtils del Ripoll abans i després de la riudada del 1962. D’aquesta manera s’ha introduït a un públic que ha ocupat cadascuna de les 80 cadires disponibles a l’exposició.

La inauguració ha començat amb una referència a l’aprovació de la moció presentada al ple municipal per desestimar el projecte del SurfCity. Segons el tècnic del MHS, “és un guany tàctic”. De moment no té el valor d’una sentència, però obre portes al diàleg i dona temps per a seguir l’envestida de la Plataforma contra el projecte de la piscina d’onades.

El riu Ripoll, el pont de la Salut, el Raval d’Amàlia, el Molí d’en Torrella, la torreta de bombeig de la torre de l’Aigua i el camí del riu Tort. Font: Plataforma en Defensa del Riu Ripoll.

L’exposició es composa de 38 fotografies. A l’esquerra del passadís pedregós hi ha 20 fotografies de la vida i els ecosistemes que es troben al riu. A l’altra banda n’hi ha 18 més. Aquestes últimes han estat presses en pla cenital des de l’aire, concretament a 350 metres d’alçada, la millor manera per entendre el recorregut que fa el Ripoll.

La mostra comporta tres projectes fotogràfics, culturals i ambientals: el projecte fotogràfic mitjançant un dron, de Marçal Pineda, amb l’ADENC i la Plataforma en Defensa del riu Ripoll; una mostra fotogràfica de Montserrat Saña; i el Projecte Virtual dels Aiguamolls a prop del pla dels Cartrons.

Un viatge a les riuades del 1962

La presentació també ha comptat amb una exposició d’un dels esdeveniments més importants pel riu en les darreres dècades: les riuades del 62. Ribé ha parlat de la implicació del règim franquista durant la industrialització de la llera del riu, sobretot per la publicitat tranquil·litzadora que van emetre encarada a pal·liar la reacció social pels interessos industrials del règim i les repercussions que van tenir aquestes durant la riuada.

“De les ruines industrials es va treure el fang, i del règim franquista se’n van treure els crèdits millonaris que van funcionar per la renovació de la maquinaria” ha assegurat Ribé.

Així doncs, els afectes de les grans riuades (com la del 1962) i el paper que ha tingut la industrialització en el maltractament del riu han estat dos dels temes protagonistes de la inauguració de l’exposició, que estarà disponible tot el que resta de mes.

Foto portada: Genís Ribé i Joan Carles Sallas presentant la inauguració de l’exposició del riu Ripoll. Autor: Samuel Alburquerque.

Comments are closed.