Foto portada: la cercavila infernal 2022. Autor: David B.

Els 10 imprescindibles de la Festa Major

Sabadell es capbussa un any més en la Festa Major, que manté un esquelet més que consolidat d’actes, amb algunes novetats i retocs any rere any. Aquesta informació condensa els 300 actes de la Festa Major en els 10 imprescindibles per viure al 100 per cent la Festa Major.

Si voleu veure el més destacat de la Festa podeu fer-ho aquí: ‘Tot el que has de saber sobre la FMSBD23‘. Podeu consultar totes les informacions que publiquem sobre la Festa Major aquí:Tot sobre la Festa Major‘. La festa té més de 300 activitats, segons l’Ajuntament, en una setantena d’emplaçaments. Aquests són els nostres 10 must, els 10 imprescindibles.

1. Pregó i espectacle inaugural

El pregó de la Festa Major està protagonitzat pels sabadellencs d’Eufòria, el talent show musical de TV3 que s’ha convertit en tot un fenomen els darrers dos anys. El pregó anirà a càrrec dels dos sabadellencs que hi han participat a la segona edició, en Carlos i la Natàlia. El pregó començarà, com sempre, a les 21 hores a la plaça Sant Roc.

La principal plaça de la ciutat tindrà activitat des de mitja tarda: Ball del Rodet, Seguici d’Inici de Festa Major, pilars d’inici, balls de protocol… i tot el pack acabarà amb un espectacle inaugural, sempre precedit d’un cert misteri previ ja que no s’explica tot el seu contingut per preservar el factor sorpresa.

En Carlos farà doblet dissabte. I és que el sabadellenc protagonitza un dels principals concerts de la Festa Major (22 hores a l’Eix Macià). Tindrà sorpreses i en Carlos estarà acompanyat d’altres companys del programa televisiu. Divendres a l’Eix Macià el protagonisme serà per a un altre sabadellenc, Munic HB, que s’ha fet un forat a l’escena de música urbana i actuarà per primer cop a la seva ciutat.

2. Fideuà

La fideuà és una de les activitats més populars de la Festa Major, sobretot entre el públic familiar i d’una certa edat. Hi acostumen a assistir entre 2.000 i 3.000 persones. Es fa al parc de Catalunya, els tíquets costen dos euros, s’han de reservar a partir de les 12 del migdia, i inclouen el plat i una beguda.

La fideuà, l’any passat. Autor: David B.

Malgrat la predicció meteorològica adversa des de fa dies, sembla que la Festa Major pot escapar de la pluja amb més facilitat de la prevista. La fideuà ho agrairà de ben segur perquè es fa a cel obert i al parc.

3. Correbars

El Correbars s’ha convertit en una de les activitats obligatòries per als joves. Arrencarà a les set del vespre des del Casal Can Capablanca, al barri de Gràcia. Aquest any l’organitzen Arran i el Moviment Popular de Sabadell i ja no ho fan els Destil·lats per la Festa. La temàtica és el món punk, el fenomen contracultural que va revolucionar el Regne Unit als anys 70 i 80 del segle passat.

4. Canvis a les curses

Canvis a les curses populars de la Festa Major, que inclouen les curses per a adults i les infantils. Adéu al circuit de set quilòmetres que donava peu a una cursa de 14 km i una Mitja Marató. Hola a un recorregut més ràpid, de cinc quilòmetres, amb l’opció de fer dues voltes i completar una 10k. La sortida, també més tard. De les 9 del matí ara es passarà a les 10 del matí, tot esperant que no sigui un diumenge excessivament calorós ni solejat. Es manté el punt d’inici: el pavelló de Sol i Padrís. Recollida de dorsals divendres i dissabte a la botiga Wala de Via Sabadell i dissabte a la tarda a Fira Sabadell. La cursa popular arriba a la 44ª edició.

La cursa popular, l’any passat. Autor: David B.

Pel que fa a les curses infantils, tres categories: petits (nascuts al 2016 i 2017), mitjans (nascuts als 2014 i 2015) i grans (nascuts entre el 2011 i el 2013). Tres distàncies: 300 metres, 500 metres i un quilòmetre. I tres horaris de sortida en funció de la categoria: 11.30 els grans, 11.45 els mitjans i 12 del migdia els petits.

Segons la versió municipal, els canvis s’han fet per incrementar el caràcter “popular” de les curses. Per valorar-ne l’èxit, caldrà veure l’evolució dels inscrits i les seves sensacions. Les inscripcions es tanquen dijous 31 d’agost a les 23.59 hores.

5. Diada castellera

No hi ha Festa Major sense jornada castellera. I el cartell és bo. A més dels Castellers de Sabadell, els Saballuts, que juguen a casa, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Barcelona. Tot plegat a partir de les 12 del migdia a la plaça Sant Roc.

6. Cercavila infernal i Mercat de foc

De cercaviles i lluiments de foc a la Festa Major n’hi ha un bon grapat però si la pólvora us apassiona, aquesta és la vostra cercavila, la infernal, la forta. Comença a les nou del vespre des de la plaça de La Creu Alta i acaba al Mercat Central amb l’espectacular Mercat de Foc. Hi participen el Ball de Diables, les Bruixes del Nord, Diables de la Creu Alta, Forques de Can Deu, Drac Baldomero, Sentinelles d’Arkemis i Pastors d’Onga més els Diables Sa Forcanera de Blanes com a colla convidada.

La cercavila de Festa Major, l’any 2022. Autor: David B.

Si us agrada el foc sense tanta duresa, o no només, la cercavila de Festa Major de dissabte a la tarda (a partir de les 18 hores per l’eix central) és una bona opció alternativa, ja que també inclou gegants, capgrossos, gralles i altres colles de cultura popular. Divendres abans del pregó també hi ha una cercavila de foc. A l’Eix Macià, entre concert i concert es preveuen alguns lluïments de foc (consultar programa).

7. Buhos, en concert

Si calgués assenyalar qui és el cap de cartell musical de la Festa Major, serien els Buhos. El grup protagonitzarà l’actuació de diumenge a les 23.30 hores a l’Eix Macià, tot presentat el seu disc La nit està que crema, el seu sisè d’estudi, amb singles com El món de veritat. Al novembre i desembre tindran gira europea que els portarà a Rotterdam, Londres o Milà.

8. Un nou itinerari per la pedalada

La bicicletada aplega prop de 5.000 ciclistes cada any. Estrenaran un nou recorregut, més breu i més cèntric (ja no es passarà pels carrers deserts de Can Gambús a ple sol). El recorregut és de 5,5 quilòmetres amb sortida i arribada per la Ronda Ponent, però passant per l’eix central (avinguda Barberà, Rambla, Passeig, Via Massagué i Onze de setembre) i per l’Eix Macià. Comença a les 11. No cal inscripció prèvia. Casc obligatori.

9. El Saballut de ferro, a les Barraques

El concurs El saballut de ferro és una de les activitats més curioses i seguides pel públic juvenil. Se celebra a les Barraques i es busca, a través d’un seguit de proves físiques, al sabadellenc més resistent. El concurs començarà dilluns 10 de setembre a les 18 hores, a l’avinguda Francesc Macià, i s’acostuma a allargar un parell d’hores llargues per acabara quan el sol es pon i el parc es comença a omplir de gent buscant lloc per veure els focs artificials

10. Castell de focs i fi de festa

El castell de focs posarà punt i final a la festa. A partir de les 22 hores, des del parc de Catalunya, i aquest any contractat a la pirotècnia Igual. Un cop acabi, doble actuació musical a l’Eix Macià: Sharonne a partir de les 22.20 hores actuarà a la seva ciutat i després Hotel Cochambre (22.45) per posar punt i final a la Festa Major 2023.

Més informació:

Si voleu veure el més destacat de la Festa podeu fer-ho aquí: ‘Tot el que has de saber sobre la FMSBD23‘. Podeu consultar totes les informacions que publiquem sobre la Festa Major aquí:Tot sobre la Festa Major‘. 

Foto portada: la cercavila infernal 2022. Autor: David B.

Comments are closed.