Foto portada: moment final de l'acte. Autor: E.Barnola.

Emotiu acte en record de les víctimes durant la pandèmia

Unes 150 persones han assistit aquest diumenge a l’acte interreligiós en record de les víctimes de la pandèmia a Sabadell. Un acte de dol, acompanyament i esperança iniciativa del Grup de Diàleg Interreligiós de la mà de l’Ajuntament que s’ha inclòs al programa d’actes de la Festa Major al no haver-se pogut celebrar abans a causa de les diferents onades de la pandèmia. S’ha celebrat a l’amfiteatre dels Jardinets de la Caixa, al Centre.

Representants d’una desena de confessions religioses presents a Sabadell, des dels catòlics fins els budistes, passant per anglicans, baptistes, musulmans, evangelistes i altres creences, han ofert el seu testimoni. A nivell general, tots han convingut que les confessions s’han hagut d’adaptar en els moments més durs de la pandèmia per fer el que millor saben fer: acompanyar els creients en els moments més difícils. Així l’arxiprest Txema Cot ha recordat que membres de l’església catòlica “han compartit la impotència, el silenci amb els creients; sovint portant aliments, a vegades sota capes d’EPIS a l’hospital Tauí, a vegades presents als cementiris a peu de nínxol o després amb cerimònies pòstumes”.

“El dol és col·lectiu i encara l’estem passant. Però la feina s’ha de fer en equip com ens recorda al papa Francesc”, ha assegurat Cot. “No estàvem preparats per una situació que ens va desbordar a tots però amb amor sempre es troben camins i els vam poder trobar”, ha afegit.

Des de l’islam, l’imam Mustafà ha oferta una pregària a viva veu i ha recordat que “la mort fa mal al cor però sabem que algun dia arribarà” mentre que el pastor evangelista Fran Segarra ha reconegut que “la mort és lletja, és tràgica, mai està al guió i que quan la mort ens truca, hem de plorar”. El pastor baptista Xavier Guerrero ha recordat que a mitjans de març tenien un membre de l’església ingressat per Covid-19, Joan Carrancio, que no va poder superar la infecció. “Ens vam acomiadar d’ell sense fer el que sabem: abraçar i acompanyar”.

Amb Carrancio, desenes de noms més han omplert l’escenari de l’acte. Un nom a cada cartolina, constituint una mar de llàgrimes, amb alguns dels noms i les històries de vida que la premsa local va explicar en el seu moment i altres en blanc, simbolitzant les persones la identitat de la qual no es va conèixer. Segons les dades oficials del portal Dades Covid, 606 sabadellencs han mort fins ara a causa de la infecció que causa el virus SARS-CoV-2.

Maria Dolors Escolà, de la congressió de Jesús del darrer dia, ha recordat que l’aïllament, la solitud, el ser enterrats sense tota la família, va afectar els malalts de Covid-19 però també la resta de difunts durant la pitjor fase de la pandèmia.

“Hem tingut moltes limitacions i hem de recordar tota la gent que ha mort d’altres dolències i que també han patit aquest aïllament”, ha assegurat. “La mort sobtada i sense acompanyament han fet patir molt en aquesta pandèmia”, ha convingut Marta Matarín, del moviment Brahma Kumaris.

L’acte, conduït per la periodista Karen Madrid, ha comptat també amb una part per oferir esperança, amb música i un text llegit pel periodista Xavier Andreu. Per la seva part, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que la finalitat d’un acte així durant la Festa Major ha estat ajudar a “trobar consol”. Representants de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament han assistit a l’acte. Per la seva part, la presidenta del Diàleg Interreligiós de Sabadell, Mercè Biosca, ha recordat que l’acte s’ha hagut d’ajornar diverses ocasions des de la primera onada i que es volia fer un “emocionat recordatori i un petit bàlsam”.

Foto portada: final de l’acte de dol, acompanyament i esperança. Autor: E.Barnola.

Comments are closed.