Foto portada: el Ball del Rodet, a Fira Sabadell. Autora: A.Garcia.

La festa comença a mig gas a Fira Sabadell

Ha arribat el dia. Les activitats de Festa Major han començat a ambientar el centre de la ciutat: el tradicional Concurs de Voltes del Ball del Rodet i la Bobina ha sigut el primer acte amb públic d’aquest cap de setmana. Després els galejadors i les bèsties del seguici han pres el relleu a la Fira de Sabadell, l’epicentre de la poca cultura popular d’aquesta festa major. Per donar-li la benvinguda oficial i acabar de posar la cirereta damunt el pastís, els castellers de Sabadell han alçat quatre pilars abans del pregó. 

“Obrim la Fira de cultura popular” és un dels plans que figura en el programa d’enguany; fa referència a l’exposició que hi ha a Fira Sabadell amb totes les icones representatives de la cultura sabadellenca. Tot i que fa menys de 24 hores les principals entitats que vetllen per la cultura popular van omplir aquest mateix recinte per denunciar els impediments administratius a l’hora d’organitzar activitats d’aquest tipus, aquest divendres a la tarda els Bastoners de Sabadell han celebrat el Concurs de Voltes del Rodet i la Bobina; no sense abans repetir el seu malestar per les limitacions “excessives” i “arbitràries” de l’Ajuntament, com ha denunciat Bastoners de Sabadell. 

Els galejadors han disparat el tret de sortida de festa major, literalment, i acte seguit el rodet ha començat a girar. Aquest any, dos petits sabadellencs, en Dídac i l’Eloi, han ideat el seu propi capgròs i el guanyador del sorteig, l’Adrià, no ha pogut batre el rècord de l’últim concurs: el jove ha fet 35 voltes, en comparació de les 60 de l’any 2019. El ball del Rodet també ha estat adaptat a l’època pandèmica: amb mascareta i amb grup bombolla. Segons l’avaluació del regidor de Cultura, Carles de la Rosa, les ganes de festa hi eren igual:

“És cert que no estem acostumats a veure el Rodet en un espai tancat i industrial com la Fira, però els nens s’ho han passat igual de bé i les famílies contentes de veure’ls gaudir” trasllada Carles de la Rosa.

L’aforament de tots els actes està limitat a 300 persones, però a l’hora de la veritat, no s’ha omplert el màxim permès; almenys en el primer acte de festa major: el Concurs de Voltes del Ball del Rodet. El regidor de cultura, Carles de la Rosa, assenyala a les previsions meteorològiques i al fet d’haver de reservar l’entrada com el principal motiu pel qual no hi ha hagut tants espectadors com s’esperava:

“Els altres anys hi havia molta gent que es quedava al Rodet perquè estava de passada i el públic anava fluctuant. Aquest any, el fet d’haver d’agafar lloc amb antelació i les previsions de pluja, hauran frenat a molta gent”.

L’Ajuntament, però, ho ha volgut així i així ha estat. Després de donar voltes i més voltes al rodet i a la seva germana, la Bobina, Fira Sabadell ha obert les portes perquè tothom qui volgués visités l’exposició. Aquesta era una de les poques activitats on no cal cita prèvia i els visitants han anat passant sense aglomerar-se. En aquest sentit, de la Rosa considera que “aquesta ha sigut una gran idea que ha agradat molt, ja que mai abans havien estat totes les figures de la cultura popular representades en un mateix espai”.

La música ha començat a sonar, els castellers a enfilar-se, els bastoners a ballar, els gegants i els capgrossos a desfilar i el públic a aplaudir. El temps ha permès celebrar la galejada, el seguici festiu, i el respectiu ball a l’exterior, fet que alguns sabadellencs han aprofitat per veure-ho des de darrere la tanca. Tot i això, la tradicional cercavila i “correfoc” no s’ha mogut de l’espai firal.

Després d’aquesta representació, conduïda per la presidenta d’Esbart Dansaire, Lídia Orobitg, totes les entitats presents han tornat a entrar a la Fira al ritme de la música de festa major. A dins, els Saballuts han fet quatre pilars. Aquest any no hi haurà actuació castellera i el regidor de cultura ha avançat que, de cara a la festa major 2022, “que encara no serà normal”, treballaran “més cohesionadament amb les entitats de cultura popular”. Carles de la Rosa justifica que “enguany encara han hagut d’aprendre a treballar sobre un context tan volàtil”.

Sensacions de la primera festa major després de la Covid-19

Una primera jornada de festa major totalment atípica, però una mica millor que la “no festa major” de l’any passat. A banda de la pandèmia, el temps també ha capgirat els plans: mitja hora abans de començar el Concurs de Voltes del Ball del Rodet, la pluja ha fet habilitar a correcuita un espai dins la Fira (inicialment estava previst fer-ho a la plaça de la Sardana). La plantada de les bèsties del seguici, prevista a les 18 hores, s’ha acabat anul·lant pel mal temps i s’ha enllaçat directament amb el seguici festiu i l’actuació dels galejadors.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el Ball del Rodet, a Fira Sabadell. Autora: A.Garcia.

Comments are closed.