Ball de Diables de Sabadell. Autor: David B.

Mala maror entre les entitats de cultura popular i el govern Farrés

  • Una trentena d’entitats subscriuen el manifest crític amb el consistori La cultura popular no es toca!
  • Acusen el govern municipal d’apartar-les de l’organització de la Festa Major i posar traves.

Tensió creixent entre el govern municipal i part de les entitats culturals de la ciutat a 48 hores de l’inici de la Festa Major. Una trentena d’entitats, entre ells la pràctica totalitat de colles geganteres i de foc de la ciutat, subscriuen un manifest crític amb el consistori i convoquen una manifestació dijous al vespre per denunciar que se’ls ha apartat de l’organització de la Festa Major, se’ls posen traves i que pateixen tot un seguit de greuges. El manifest es titula La cultura popular no es toca.

A 48 hores de la Festa Major, tres desenes d’entitats signen un manifest crític amb la gestió del govern municipal en relació a les entitats culturals. Després d’any i mig de pandèmia, asseguren que és una mostra de dir ‘prou’ davant els menysteniment que pateixen des de fa temps però que ha anat a més en les darreres setmanes al voltant de l’organització de la Festa Major.

És un capítol diferent, tot i que amb paral·lelismes, del que es viu amb les Barraques, qui finalment ha cancel·lat tots els actes de la Festa Major a excepció de dos concerts. Però així com l’hora de finalització de les activitats, l’aforament permès i el servei de barra han estat cavall de batalla amb la Comissió de Festes Populars, amb les entitats de cultura popular hi ha també altres queixes.

Què es farà a Fira Sabadell?

Si Barraques s’havien de fer a la plaça del Treball, l’epicentre de la cultura popular i tradicional ha de ser durant quatre dies Fira Sabadell. No hi haurà cercaviles al carrer, ni gegants, ni diables ni castells. Les instruccions del Procicat no ho permeten. L’alternativa proposada pel govern municipal, encabir aquestes activitats dins Fira Sabadell en format “d’exhibició” segons va dir dilluns el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, no convenç les entitats afectades. “El format no ha estat consensuat”, avisen les entitats.

Sobretot perquè està clar que no es pot fer (en quants a horaris, aforaments i localitzacions) però no el que sí es farà i com es farà. Asseguren que hi ha una gran mancança de comunicació entre l’Ajuntament i les entitats, “canvis constants en les condicions, localitzacions, formats i l’escaleta fins a última hora” tot i que l’emplaçament estava clar des de feia setmanes. “A dos dies de l’inici de la Festa Major seguim sense conèixer el protocol que haurem de seguir durant les activitats”, sostenen. Aquests canvis de criteris són el “modus operandi del departament de Cultura i n’estem fartes”, diuen. Les entitats signants vaticinen problemes per gestionar l’entrada i sortida de públic a Fira Sabadell entre activitat i activitat.

El programa d’actes inclou una exposició i diverses exhibicions, que aniran des del Ball del Rodet divendres a la tarda i els Versots de Festa Major dissabte al vespre fins quelcom similar a la cercavila gegantera de dilluns a la tarda o el Ball de la Bola diumenge a la tarda. Activitats que fins ara tenien pes propi al programa oficial, i sempre al carrer, però que ara hauran de quedar recloses, per a 300 persones, a Fira Sabadell, amb un horari “complicat de seguir, escurçat i encorsetat”, segons les entitats.

Per què Sant Quirze o Ripollet poden fer el que Sabadell no pot fer?

D’altra banda, les entitats assenyalen altres municipis. Sant Quirze del Vallès i Santa Coloma de Gramenet tindran festes majors sense tantes restriccions el mateix cap de setmana que Sabadell. Ripollet, Matadepera o Granollers les van tenir la setmana passada. La vinent succeirà el mateix a Castellar. “Tots permeten molt més participació i assistència ciutadana”, sota la mateixa normativa establerta pel Procicat. Però Sabadell ha volgut anar més enllà en la prudència aquest any. Les entitats se senten agreujades. I no només en relació a la resta de municipis sinó també en relació a la resta d’activitats que es fan a la ciutat durant l’any. Ells patiran restriccions més severes ara de les que hi havia fa algunes setmanes o de les que s’organtizaran en les setmanes posteriors.

Qui signa?

El manifest és subscrit per una vintena d’entitats de cultura popular i tradicional. Entre elles, els Castellers de Sabadell, l’Esbart Sabadell Dansaire, els Bastoners de Sabadell, sis colles de gegants i grallers (Gràcia, la Concòrdia, Covadonga, del Rodal, de La Creu Alta i de Sabadell), les colles de foc Sentinelles d’Arkëmis, Bruixes del Nord, Ball de Diables, Forques de Can Deu, Diables de la Creu Alta i el Drac Baldomero o el grup sardanista Mirant el cel. Altres entitats, com la Comissió de Festes Populars de Sabadell (Barraques), el Casal Can Capablanca, La Sèpia Verda, la Coordinadora de Músics de Sabadell, l’Associació Cultural Can Feu, el Casal Cubà o El Tallaret també s’hi han afegit.

Manifestació a les portes de la Festa Major

Les entitats signants han convocat els mitjans de comunicació aquest dijous al vespre, anunciant una manifestació que sortirà des de Fira Sabadell com acte de protesta. Demanen tenir veu en el disseny dels actes de la Festa Major, que l’administració no esperi fins última hora a l’hora de respondre’ls, burocràcia igual per a tothom i a curt termini que es convoqui una trobada abans de 15 dies i presencial amb representants del departament de Cultura.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un espectacle del Ball de Diables. Autor: David B.