Concurs de Menjaflams, Titius i Garrotins aquest diumenge de Festa Major. Autora: J. Ramon

Més de 100 flams i de 230 titius alimenten els concursos de Festa Major

Tan fàcil com menjar un flam i dir ‘Visca la Festa Major de les Barraques i Santa Rosalia’, tan difícil com fer-ho en menys tres segons i mig. El Concurs de Menjaflams, Titius i Garrotins ha tornat a celebrar-se després de dues edicions en blanc i aquesta és la marca que ha fet el guanyador junior d’enguany, Andreu Mestre. Per la seva banda, el multicampió de Titius, Iban Xirau, n’ha comptat 235 aquest mateix diumenge, minuts abans que Els Pastorets tanquessin el concurs amb una llista de garrotins.

El Concurs de Menjaflams, Titius i Garrotins és un dels més esperats de la Festa Major; tant per part dels participants que aprofiten per berenar, com per part del públic que es diverteix veient-los competir. En la primera part, les normes del joc són simples: menjar un flam en la categoria infantil -tres, en l’absoluta- i en acabar dir ‘Visca la Festa Major de les Barraques i Santa Rosalia’. Qui ho faci en menys temps, guanya. En la segona, també: beure vi en porró mentre es compten titius. En tots dos casos, però, hi ha el risc d’ennuegar-se i, efectivament, això li ha passat a més d’un concursant novell.

Concurs de Menjaflams, aquest diumenge de Festa Major. Autora: J. Ramon
Concurs de Menjaflams, aquest diumenge de Festa Major. Autora: J. Ramon

Aquest tipus d’escenes són justament les que més reaccions provoquen en el públic, que aquest diumenge a la tarda s’ha assegut en plena avinguda Francesc Macià durant tres hores. En la categoria infantil del Concurs de Menjaflams ha guanyat Andreu Mestre, mentre que en la categoria absoluta ho ha fet Jaume Grau absorbint prop d’un quilogram de pa d’ou.

Concurs de Titius, aquest diumenge. Autora: J. Ramon
Iban Xirau, al Concurs de Titius, aquest diumenge. Autora: J. Ramon

Però no tot el temps han estat menjant flams; de fet, les 102 unitats s’han buidat en una hora i mitja. Tot seguit ha començat el concurs de beure vi en porró mentre es conten titius i, per acabar, l’escenari de l’avinguda Francesc Macià ha acollit un festival de garrotins. El Concurs de Titius ha avançat significativament més ràpid que el de flams, però té un risc afegit: quan ja en porten més de 25, el vi comença a pujar al cap. I això que era de la Bodega Coca, un celler centenari de Sabadell amb força nom. Igual que en els flams, en aquest hi havia alguns participants que ja estaven entrenats i, en aquest cas, ha guanyat Iban Xirau, amb 235 titius (i cinc rots).

Concurs de Garrotins, aquest diumenge. Autora: J. Ramon.

Tot i la calor asfixiant d’aquest diumenge, els garrotins apel·laven a Els Pastorets: “Jo no sé quin és el meu paper, sempre faig cara de lluç, un dia sóc l’Anaís, però avui seré el Nen Jesús. Al garrotin, al garrotan, de la vera vera vera de Sant Joan”, deia un. “Ara tinc la ment espessa, el meu nom és Marc Torrent, ja portem molts dies de festa, i jo sóc una fúria amb trident. Al garrotin, al garrotan, de la vera vera vera de Sant Joan”, deia l’altre. En aquest darrer concurs, hi ha participat tres equips de tres persones cadascun. Per tot plegat han estat tres hores de més gresca i xerinola que no pas de competició.

Foto portada: concurs de Menjaflams, Titius i Garrotins aquest diumenge de Festa Major. Autora: J. Ramon