Foto portada: un moment del pregó. Autor: David B.

Joventut de la Faràndula reivindica el teatre amateur sabadellenc en el pregó més coral

Joventut de la Faràndula ha obert la Festa Major amb segurament el pregó més teatral i coral de la història. Una petita obra de teatre en la que s’han colat personatges clàssics de l’entitat que han impedit a la presidenta, Anna Vidal, pronunciar un discurs més formal. El capità Garfi, Jafar, Dorothy, Hansel, Blancaneus, Alícia i per suposat els estimats Lluquet i Rovelló o Satanàs han desfilat per un edifici consistorial recentment rehabilitat.

La pluja a mitja tarda ha posat un gran interrogant sobre el cel de Sabadell. L’hemeroteca a més recordava que el darrer pregó teatral, pronunciat per la companyia Al Galliner l’any 2014, va ser passat per aigua. Però finalment no hi ha hagut cap funesta coincidència i les precipitacions han donat un respir que ha permès arrencar la Festa Major amb el ritual que pertoca: s’ha pogut fer el Ball del Rodet, hi ha hagut el primer Seguici Festiu de Festa Major i els pilars d’inici dels Castellers. Tot en ordre a les 9 de la nit per escoltar el pregó en un edifici engalanat i recentment restaurat.

El de Joventut de la Faràndula ha estat un pregó més que coral. Més d’una trentena de personatges i de veus dient la seva i fent la guitza a la presidenta de l’entitat, Anna Vidal, qui ha intentat començar el seu discurs més formal una vegada rere una altra sense èxit en una mena de sitcom de 25 minuts.

L’entitat ha pronunciat el pregó en el 75è aniversari de la seva fundació, just també l’any que han rebut la Creu de Sant Jordi. Però han anat més enllà i han reivindicat tot el teatre amateur local, des del Ciervo al Teatre Sant Vicenç o el si no desaparegut ara mateix en coma profund Teatre del Sol. També La Quartera, La Bàscula o L’Alternativa.

“Són milers de companyies, actrius i actors que han sortit de Sabadell”, han destacat. “D’aquí han sortit els millors artistes de Catalunya”, han seguit. “Doncs no cal anar tant a Barcelona, que aquí també fem molt teatre de qualitat”.

Els pregoners han demanat al regidor de Cultura “arremangar-nos tots si volem ser un referent cultural” amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana 2024 no sense una mica d’escepticisme.

“Heu sentit això que deien de la Capital de la Cultura. Sabeu què es farà? Per què aquí molts nomenaments i molta història, i tot i així no acabo d’entendre de què va?”, ha dit una de les modistes. “Però això de la capital és gaire important”, ha seguit una altra. “Dona, sí que ho deu ser, però el més important és que l’Ajuntament destini recursos no només el 2024, sinó cada any. Sabadell hauria de ser capital de la cultura cada any”, ha reblat la tercera modista.

Les modistes han destacat com també destacables han estat els intensos xiulets que han sonat a Sant Roc només esmentar el projecte de la piscina d’onades.

Els portaveus municipals, l’alcaldessa i els regidors de Cultura i Esports han seguit el pregó des del balcó de Sant Roc. La resta d’electes han estat derivats a l’edifici de l’Ateneu o l’han seguit des de la plaça.

Videomapping

A continuació, s’ha projectat un notable videomapping a la façana de la parròquia de Sant Fèlix com a espectacle inaugural. Pell de paper ha estat el títol d’una història que ha resseguit els cartells de la Festa Major amb el retrobament amb els sabadellencs, i els focs artificials, com a colofó. Tres anys després, una Festa Major tal com toca.

Foto portada: un moment del pregó. Autor: David B.